Stanjura: Neexistuje žádné opatření, které by snížilo deficit státního rozpočtu a bylo současně populární

6. červen 2023

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) plánuje v polovině roku přijít s úspornými opatřeními. Plánuje také zefektivnit práci finančních úřadů, stát zruší 77 poboček.

Na konci května činil schodek státního rozpočtu 271,4 miliardy korun, přičemž plánovaný celoroční deficit je 295 miliard korun. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) pro Český rozhlas Brno uvedl, že nyní nelze říct, zda se tento plán podaří dodržet či nikoliv. „Abych k tomu mohl dát definitivní stanovisko, potřebuji ještě asi čtyři nebo pět týdnů,“ prohlásil ministr.

Čtěte také

Důležité jsou podle něj tři položky – výběr daně z příjmů právnických osob za loňský rok, příjem z tzv. wind fall tax a příjem z dividend ČEZu. Jasněji by tak mělo být okolo 10. července.

Konsolidační balíček vlády má platit až od začátku roku 2024, nicméně s úsporami na výdajích státu chce Stanjura začít už v polovině letošního roku. Měly by se týkat snížení provozních výdajů státu, snížení celkového objemu platů ve veřejné sféře a rušení dotačních programů. „Neexistuje žádné opatření, které by snížilo deficit státního rozpočtu a bylo by současně populární,“ dodává ministr financí.

Rušení finančních úřadů

Čtěte také

Od 1. července 2023 zanikne v Česku 77 poboček finančního úřadu. V Jihomoravském kraji budou zrušeny pobočky v Bučovicích, Ivančicích, Mikulově, Moravském Krumlově, Tišnově a Slavkově u Brna. Ve Zlínském kraji pak zaniknou pobočky v Bystřici pod Hostýnem, Holešově, Luhačovicích a Valašských Kloboukách.

„Finanční správa nabídne občanům a daňovým poplatníkům v těchto obcích lepší servis,“ říká Stanjura. Během měsíců, ve kterých se odevzdává nejvíce daňových formulářů, budou podle něj vyjíždět pracovníci Finanční správy do těchto obcí a s vyplňováním daňových přiznání lidem pomohou.

Je v plánu rušení pracovišť i jiných institucí, jako jsou třeba Celní úřady či Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových? O tom více v rozhovoru Zdeňka Truhláře se Zbyňkem Stanjurou.

Spustit audio

Související