Ekonomická analytička Klímová: Schodek státního rozpočtu je alarmující. Je to sněhová koule, která se nabaluje

14. duben 2023

„Schodek státního rozpočtu je potřeba řešit,“ komentuje na Dvojce v pořadu Jak to vidí… ekonomická analytička Jana Klímová. Výdaje státu začaly růst na začátku covidové pandemie, peníze odčerpaly mimo jiné důchody, platy učitelů, platy státních zaměstnanců i dotace. „Ohledně výše dotací stát nemá přehled. Není žádné místo, kde byste se dozvěděli, kolik dotací stát poskytuje,“ upozorňuje Klímová. Moderuje Jan Burda. 

Vládní kabinet Petra Fialy z ODS dlouhodobě mluví o reformách a úpravách daní. „Situace je opravdu alarmující,“ hodnotí schodek státního rozpočtu ekonomická analytička Jana Klímová.

Čtěte také

„Od roku 2020 je schodek v řádech 300 až více než 400 miliard a každý rok se zvyšuje. Je potřeba udělat nějaký řez, protože stát stamilionové dluhy valí před sebou jako sněhovou kouli,“ míní Klímová a dodává, že problém se umocnil za vlády Andreje Babiše z hnutí ANO v době covidové krize. 

Podle Klímové roste zadlužení České republiky a při současných úrokových sazbách stát platí desítky miliard jen na obsluhu dluhu.

Reforma důchodů i zvýšení příjmů státu

Jak z krize ven? „Stát bude muset udělat zásadní důchodovou reformu a reformu sociálního systému,“ komentuje analytička.

„Možná se bude muset podívat i na to, kolik lidí potřebuje ve svých službách,“ naznačuje možný vývoj hlavní ekonomická analytička Českého rozhlasu. „A pak bude potřeba zvýšit příjmy,“ doplňuje Klímová. „Zvýšení příjmů není jen úprava sazeb, ale postupně i přímé daně, například daně z příjmů,“ dodává. 

Dotace by měly pomoci budovat silnější ekonomiku

V nedávné zprávě Nejvyššího kontrolního úřadu zaznělo, že česká ekonomika už není tržní, ale stává se čím dál víc dotační.

„Je důležité podívat se na to, kam dotace směřují,“ říká Klímová v rozhovoru s Janem Burdou na Dvojce. Jestli opravdu slouží k tomu, aby pomohly silnější a efektivnější ekonomice, nebo jestli jen pomáhají podnikání soukromých osob, které si zvyšují příjmy nebo si něco pořídí,“ vysvětluje Jana Klímová v pořadu Jak to vidí…

Spustit audio

Související