Ekonomka Klímová: Musí prezident rozumět ekonomice? Je to plus. Pravomoc má ale jen k jedné jediné věci

24. leden 2023

Ekonomické aspekty zdůrazňovali letos téměř všichni kandidáti na Hrad. Musí hlava státu rozumět ekonomice? Jaký vliv má prezident na ekonomické směřování země? Kam až sahají jeho pravomoce? Ekonomická analytička ČRo Jana Klímová v audiozáznamu ještě vysvětlí, zda je současné nastavení úrokových sazeb adekvátní, i to, jaké faktory budou ovlivňovat další vývoj inflace.

„Pokud hlava státu rozumí ekonomice, je to velké plus. Jde o důležitou oblast, která ovlivňuje životy nás všech. Bohatě ale stačí, pokud je prezident inteligentní, politicky zdatný a má kolem sebe dobrý tým poradců,“ podotýká ekonomická analytička ČRo Jana Klímová, přičemž poukazuje třeba i na Václava Havla.

„Ekonomika rozhodně nebyla jeho parketa. Určitě ale o něm nemůžeme říct, že by to byl špatný prezident nebo že by ho ekonomika nezajímala.“

Nepřímý vliv prezidenta

Naopak ekonomické vzdělání měl druhý polistopadový prezident Václav Klaus i současná hlava státu Miloš Zeman. Jejich ekonomické názory pak nepřímo rezonovaly i ve společnosti.

Čtěte také

„V případě Václava Klause to byl hlavně jeho negativní postoj ke společné evropské měně a odpor k zeleným opatřením v ekonomice včetně odmítání globálního oteplování. V případě Miloše Zemana pak rozhodnutí vybudovat si image velké státníka jednajícího s mocnostmi typu Čína, Rusko nebo USA Donalda Trumpa. Z pohledu ekonomiky nebylo ani jedno, ani druhé šťastné,“ vysvětluje Klímová.

I když nepřímý vliv hlavy státu v oblasti ekonomie může být velký, pravomoc má v této oblasti jenom jednu. „Prezident sám bez jakékoli kontrasignace premiéra nebo Senátu jmenuje guvernéra ČNB a také členy bankovní rady. Těchto sedm lidí pak samozřejmě má velký vliv na to, jak si ekonomika povede.“

Pomoc zranitelným

Ekonomické aspekty zdůrazňovali letos téměř všichni kandidáti na Hrad. Nicméně finalista boje o Hrad Petr Pavel se podle ekonomky drží v hospodářské oblasti spíše zpátky. Není to jeho parketa. Jeho tým ale z velké části tvoří ekonomové, takže je vidět, že mu záleží na tom, aby měl přísun názorů na zásadní ekonomické problémy. Klíčový je pro něj boj s inflací a znalostní ekonomika, tedy ne montovny, ale mozkovny,“ přibližuje ekonomka.

Čtěte také

Program Andreje Babiše pro Hrad se pak podle ní shoduje s programem hnutí ANO, jehož je předsedou. „Andrej Babiš by rád znárodnil podíl ČEZ a snížil ceny elektřiny pro domácnosti na úroveň, jako je tomu na Slovensku.“

Pomoc nejzranitelnějším ostatně rezonovala napříč celou předvolební kampaní všech kandidátů. Ve skutečnosti ale prezident může pomoct jen velmi málo. „Prezident má právo vetovat zákony, v praxi ale nemůže udělat skoro nic. Vůbec bych ale nepodceňovala jeho nepřímý vliv. Tím, že má právo chodit na zasedání vlády, má právo říct si o slovo ve sněmovně, v Senátu, může apelovat na poslance a vnášet témata do veřejné debaty, čímž může napomoct tomu, že se poslanci budou více zajímat o zranitelné a nakonec i něco schválí,“ uzavírá Jana Klímová.

Spustit audio

Související

Čekání na prezidenta

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.