Slané báleše plněné masem
Dříve se tyto kynuté vdolky dělaly nejčastěji přímo na plotně. Jíst se dají jen pomaštěné, nejčastěji ale potřené povidly a sypané mákem. Dnešní recept je od Marie Lekešové z Hluku a je malinko netypický. Jsou totiž plněné a slané. Recept otiskla i ve své knížce Jak se dříve žilo a co se jedlo v Hluku aneb Opomíjená jídla a zvyky.
Budete potřebovat:
kvásek:
1 kostka kvasnic (40 g)
1 lžíce cukru
1 lžíce hladké mouky
125 ml vlažného mléka
těsto:
125 ml mléka
500 g hladké mouky
špetka soli
2 lžíce rozpuštěného másla/oleje
náplň:
ochucené mleté maso
případně maso pečené nebo uzené
1. Droždí utřeme s cukrem a moukou, zalijeme vlahým mlékem a necháme vzejít kvásek.
2. Pak přidáme ostatní ingredience.
3. Ze surovin uhněteme těsto.
4. Že je hotovo poznáme tak, že se na něm dělají puchýřky a odlepuje se od stěny mísy.
5. Těsto zakryjeme a necháme na teplém místě zhruba 1 hodinu kynout.
6. Těsto rozdělíme na 20-25 kusů, které naplníme ochuceným mletým masem, použít můžeme ale i zbylé maso pečené, případně uzené.
7. Důkladně zabalíme a klademe na vymaštěný plech švem dolů.
8. Potřeme rozkvedlaným bílkem a sypeme kmínem.
9. Pečeme dozlatova v dobře vyhřáté troubě.
10. Podáváme k omáčkám, nebo jíme samostatně.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka