Skladištní prostory ožily! Brněnské obchodní centrum Dornych se proměnilo v Dům kultury a konců

27. červen 2023

Bernardeta Babáková vás provede Domem kultury a konců v OC Dornych, kam svoje umělecké aktivity umístilo HaDivadlo a platforma Terén. V červnu proběhl v industriálních prostorách obchodního centra Dornych třetí ročník mezioborové události HaDivadla a platformy Terén s názvem Dům kultury a konců.

Jindy prázdné skladištní prostory ve třetím podlaží bývalého obchodního domu Prior se proměnily v místo pro přednášky, workshopy, maximalistickou malbu, audiovizuální instalaci, scénografickou intervenci, kavárnu a produkci autorské hudby.

Svoji přednášku o brutalistní architektuře a jejím mizení z tuzemského veřejného prostoru zde měl umělec a autor publikace i televizní série Vetřelci a volavky Pavel Karous. Na přednášku navázala diskuze moderovaná historičkou architektury Šárkou Svobodovou. Společně s architektkou a mediátorkou Eliškou Pomyjovou působící v Laboratoři udržitelné výstavby ČVUT a Pavlem Karousem zkoušeli návštěvníkům představit architekturu a veřejný prostor ve vzdálené, utopické budoucnosti.

Během programu i mimo něj se návštěvníci mohli procházet celým třetím podlažím, objevovat nové výhledy na město nebo prozkoumávat zákoutí budovy. V jednom z nich probíhala po celý den až do úplného závěru procesuální malba Alexeje Kljukova a Vasila Artamonova.

Ta odkazovala k námětům známých například z mozaik druhé poloviny 20. století. Malíři do ní posléze provedli takové zásahy, aby malba vykazovala prvky typické pro opuštěná a chátrající místa. Malba je dočasná a zanikne společně se zdmi obchodního domu. U vstupu do třetího podlaží skrze sítotisk do prostoru výtvarně zasahovala lektorka a výtvarnice Carolina Sidon se svou dcerou.

OC Dornych v Brně

V další části třetího podlaží se nacházela scénografická intervence kolektivu TABULA RASA a světelného designéra Jonáše Garaje. Společně vytvořili scénografickou situaci z předmětů, které nalezli v prostorách skladiště.

Návštěvníci a návštěvnice se také mohli zapojit do workshopu, jehož cílem bylo zkoumat konce probíhající v jejich okolí i v jejich životech. Na workshop navázala společná akce s názvem Vyprovázení. A s čím se návštěvníci loučili? Třeba s budovou brněnské Zbrojovky, oblíbenou kavárnou na Grohově ulici nebo s VHS kazetami a cédéčky. Akci hudebně doprovázel zvukový designer a hudebník Matúš Kobolka. Událost probíhala pod vedením lektorů a lektorek z organizace NaZemi, která se zaměřuje na nové metody ve vzdělávání, odpovědnou spotřebu nebo důstojnou pracovní odměnu.

V poslední části třetího podlaží obchodního domu se nacházela instalace s názvem Observace procesu konce. V ní Eva Truncová a Georgij Dimitrov tématizovali nejen nadcházející zánik brutalistní budovy navržené Zdeňkem Řihákem a Zdeňkem Sklepkem, ale i novou stavbu, která má na místě současného obchodního domu vzniknout.  

Rozsáhlý prostor skladiště s prázdnými regály se obohatil o sluchátka, televize s archivními materiály a o projekci vizualizace nového stavebního záměru.

Dům kultury a konců přinesl návštěvníkům možnost napřít své myšlenky za horizont všednodenních událostí a společně se setkat uvnitř brutalistní budovy v centru Brna, jež je určena k brzké demolici a její fyzický konec je nadohled.

autor: Bernardeta Babáková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.