Rozhlasový dokument: Hana Zoubková - Kunštátská šatlava

17. duben 2014

Kunštát je malé městečko, které se od okolních měst a vesnic na první pohled příliš neliší.

Při pohledu bližším pak ale zaujme mnoha cedulemi na venkovských domcích. Většina z nich oznamuje, že v tomto stavení byla či je hrnčířská dílna, některé ale poukazují na významného dřívějšího obyvatele.

Kunštát je totiž místem, které bez zjevného důvodu přitahovalo odjakživa umělecké osobnosti, místem, které pamatuje tolik veřejně známých jmen a tváří, až je těžké uvěřit, že tato pouta mezi básníky a kunštátským šikmým náměstím vznikala zcela náhodně.

Vít Ondráček – rodilý Brňan, kterého Kunštát přilákal stejně bezdůvodně jako i jiné básníky před ním, obývá místní šatlavu. Toto stavení v sobě nese nejen minulost historické věznice, ale ukrývá i spoustu vzpomínek na mnohé literáty. A právě s Vítem dokument objevuje kouzlo tohoto místa, protože i on sem přijížděl z velkoměsta a protože i on kdysi hledal a následně našel onu poetiku Halasova jednoho místa, místa posledního, místa pro hrob.

Soukromé rozpravy s Vítem Ondráčkem o jeho osobním životě, jeho pohnutkách vedoucích k přestěhování a jeho životě v Kunštátě tvoří jednu část tohoto dokumentu. Druhou rovinou je pak prohlídka přestavěné šatlavy, která odkrývá nejen Vítovo malířské nadání, ale posluchačům nabízí i představu toho, co je pro básníka důležité. Vít Ondráček z prostoru domu vytahuje pro něj podstatné drobnosti i vzpomínky spojené přímo s budovou i s výhledy z oken. Ke vzpomínání pak vede i listování korespondencí s kunštátskými osobnostmi, se kterými se znal i přátelil a které pro výrazný věkový rozdíl již také pochoval. To vše je propojené hudbou z představení, které na počest Janu M. Tomešovi připravil právě Vít Ondráček a které odehráli herci amatérského divadelního spolku na Halasově Kunštátu, literární soutěži v Kunštátě pořádané.

Dokument tedy nehledá data a fakta o tomto místě, hledá pocity, které jediné mohou vysvětlit, proč je toto nenápadné městečko tak přitažlivé pro umělce, proč sem kdysi jezdil Jan Ámos Komenský a proč se sem nastěhoval Vít Ondráček. Dokument je snahou o nalezení a zachycení toho neviditelného genia loci, který zde byl už tolikrát objeven.

Rozhlasový dokument uslyšíte v Zelném rynku v sobotu 19. dubna mezi 18. a 19. hodinou.

autor: Hana Zoubková
Spustit audio