Rotační aterektomii, která nahrazuje náročnější a finančně nákladnější operace srdce, začala nabízet brněnská Fakultní nemocnice

18. únor 2008

Fakultní nemocnice Brno začala nabízet novou metodu léčby, takzvanou rotační aterektomii. Jde o speciální miniinvazivní výkon, kdy jsou drobnou frézkou s vysokou rychlostí otáček "odvrtány" usazeniny v cévní stěně věnčité tepny. Člověk s nemocným srdcem se tak má šanci vyhnout náročné bypassové operaci.

Rotační aterektomie nahrazuje mnohem náročnější a také finančně nákladnější operace srdce. Pro zjednodušení si je možné věnčité tepny představit jako potrubí, které zásobuje srdeční svalovinu okysličenou krví a nezbytnými živinami. V případě, že je tepna zanesena, neprochází jí dostatečné množství krve a pacient trpí bolestmi hrudi nebo dušností.

Rotační aterektomie v těchto případech odstraní část aterosklerotického postižení a připraví tak podmínky pro následné ošetření zúženého místa balónkovou angioplastikou a implantací koronárního stentu. Metoda se ovšem hodí pro nevelké množství pacientů. Po celou dobu operace je pacient při vědomí a žádnou zvláštní bolest necítí.

Spustit audio