Rok po tornádu. Rok zoufalství, rok naděje, rok pomoci

24. červen 2022

Je to rok, co tornádo pustošilo obce na Podluží. Bralo tam životy, ničilo lidem domovy i obživu. Ale také vyvolalo neuvěřitelnou vlnu solidarity.

Všechny epizody

Čtěte také

Pojďme si v našem seriálu připomenout několik příběhů spojených s následky řádění tornáda, jak je zaznamenali naši reportéři.

Tornádo doslova rozmetalo domy, malebnou krajinu měnilo ve spoušť. Ale také dokázalo semknout místní, spojit je ke spolupráci. A na místo vyrazily také tisíc nezištných pomocníků. Místní i rok po řádění živlu připomínají, že práce neskončily. A jsou vděční za každou podporu, které se jim dostane.

Fakta o tornádu na Podluží

Tornádo vzniklo krátce před půl osmou večer 24. června. Nechalo stopu dlouhou přibližně 26 kilometrů, širokou od 100 do 700 metrů. Zasáhlo obce Lužice, Mikulčice,  Moravská Nová Ves a Hrušky, ale i město Hodonín a jeho část Pánov. Rozpadlo se zhruba po půlhodině u Ratíškovic.

Škody podle meteorologů odpovídají síle tornáda F4, kdy se rychlost větru pohybuje od 267 do 324 kilometrů v hodině.

Kvůli tornádu zemřelo šest lidí včetně těhotné ženy a dvouletého dítěte. Výše škod jde do miliard korun. Poničeno bylo na 1200 domů, zhruba šestinu bylo nutné zbourat.

První dny po tornádu v místě působilo denně 1200 až 1300 hasičů, stovky vojáků a policistů. Přijelo také množství dobrovolníků, z nichž někteří se na Podluží vracejí dodnes.

Solidarita z tornáda snese srovnání s tou po povodních v letech 1997 a v 2002. Vybrané částky překonala letošní podpora pro Ukrajinu.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.