Řepný krém s mrkví
Výborná polévka z červené řepy podle receptu Zuzky Plíškové.
Budete potřebovat:
450 g červené řepy
250 g mrkve
1 větší jablko
olivový olej
sůl, pepř
cibule
koření garam masala
citrónová šťáva
zakysaná smetana
Postup:
1. Řepu a mrkev oloupeme a nakrájíme.
2. Smícháme se solí a olivovým olejem, rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme doměkka asi 45 minut při 210 stupních.
3. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, oloupané a nakrájené jablko a koření a krátce orestujeme.
4. Přidáme mrkev a řepu a zalijeme zhruba litrem vývaru nebo vody.
5. Povaříme asi 30 minut.
6. Rozmixujeme ponorným mixérem, dochutíme citrónovou šťávou, solí a pepřem.
7. Na talíři zdobíme zakysanou smetanou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.