Řepný krém s mrkví

Výborná polévka z červené řepy podle receptu Zuzky Plíškové.

Budete potřebovat:

450 g červené řepy
250 g mrkve
1 větší jablko
olivový olej
sůl, pepř
cibule
koření garam masala
citrónová šťáva

zakysaná smetana

Postup:

1. Řepu a mrkev oloupeme a nakrájíme.

2. Smícháme se solí a olivovým olejem, rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme doměkka asi 45 minut při 210 stupních.

3. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, oloupané a nakrájené jablko a koření a krátce orestujeme.

4. Přidáme mrkev a řepu a zalijeme zhruba litrem vývaru nebo vody.

5. Povaříme asi 30 minut.

6. Rozmixujeme ponorným mixérem, dochutíme citrónovou šťávou, solí a pepřem.

7. Na talíři zdobíme zakysanou smetanou.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.