RECEPT - Gaskoňská vejce a bezlepkové Křupavé vafle

Gaskoňská vejce
6 vajec, máslo, 2 menší cibule, hladká mouka, 2 dl mléka, 4 nožičky tenkých párků, 150 g tvrdého sýra, cukr, sůl

Vejce uvařte natvrdo, oloupejte je a vychladlé nakrájejte na plátky. Na rozpuštěném másle zpěňte drobně pokrájenou cibuli, přidejte po špetce cukru a soli a zlehka opečte. Poté zasypejte lžící hladké mouky, promíchejte, vlijte sklenku mléka a vymíchejte na hladkou omáčku. Tu nechte zchladnout a mezitím si podélně překrojte párky. Pekáček nebo zapékací misku trochu vymažte máslem, na dno vložte půlky párků, na ně položte plátky vajec a zalijte připravenou bešamelovou omáčkou. Vložte do vyhřáté trouby a pečte na poloviční výkon, asi po 20 minutách posypejte nastrouhaným sýrem a zprudka zapečte do zrůžovění. Jako lehký nákyp uvítáte s bílým pečivem, coby oběd vhodně doplní vařené brambory.

Křupavé vafle (bezlepkové)
250 g bl. mouky (doporučuji použít mouku s vysokým obsahem škrobu, např. z Palety, nebo 1/2 mouky nahradit bramborovým nebo kukuřičným škrobem, 100 g cukru, 1 vejce, 250 ml mléka, 250 ml vody, 4 lžíce roztopeného másla

Vše vyšleháme a těsto nalijeme na rozehřátý vaflovač. Pečeme asi 5 minut. Po upečení necháme vafle vychladnou na mřížce, zůstaly co nejdéle křupavé.
Poznámka autorky receptu: Na přípravu používáme vaflovač s velkou mřížkou. Křupavé vafle jsou nejlepší čerstvé. Podáváme je s marmeládou a šlehačkou.

Recept Apetýtu


Více receptů pro bezlepkovou dietu, rady i odpovědi na Vaše otázky najdete na stránkách www.bezlepkovadieta.cz.