Radiologické oddělení brněnského Masarykova onkologického ústavu bylo povýšeno na kliniku

6. červenec 2007

Masarykův onkologický ústav v Brně posiluje své spojení s akademickou půdou. Další z jeho pracovišť - radiologické oddělení - získalo akreditaci pro výuku a bylo povýšeno na kliniku.

Radiologické oddělení Masarykova onkologického ústavu v Brně patří k předním pracovištím tohoto typu u nás. Je dobře technicky vybaveno a disponuje také kvalitním týmem odborníků. Právě od nich se mohou začínající lékaři naučit maximum potřebných znalostí. "Ta výhoda je obrovská v tom, že se tu jedná o spojení s akademickou půdou, tedy s výukou. Není totiž jednoduché získat lékaře pro tento náročný obor a je třeba se mu věnovat od útlého mládí, tedy od promoce a vychovat z nich odborníky. Je to vlastně takové skloubení fyziky a chemie dohromady a to se dá provozovat jen na špičkovém pracovišti," říká ředitel Masarykova onkologického ústavu Rostislav Vyzula.

Jak dále vysvětlil přednosta nové kliniky Pavel Šlampa, je to právě radiologie, která se potýká s velkými personálními obtížemi. A neplatí to jen pro Moravu či Českou republiku. "Chceme v našem oboru, ať už je to Česká republika, ale i Slovensko a celá Evropa, zvýšit počet kvalifikovaných radiačních onkologů. Ať se to zdá k nevíře, jedná se o obor, který existuje od roku 1895, kdy byl poprvé ozářen pacient s nádorem," vysvětluje Pavel Šlampa.

Vedle ustavení radiologické kliniky Masarykova onkologického ústavu je dalším příspěvkem k rozvoji oboru také nová publikace o radiační onkologii. Vznikla ve spolupráci s odborníky z nemocnice v Hradci a je to první souborná učebnice pro radioonkology po více než padesáti letech.

Spustit audio