Pusťte kolemjdoucí na záchod, vyzývá radnice a nabízí dotaci. Podle restauratérů nabízí málo

Radnice městské části Brno-střed chce v centru města zajistit lepší síť veřejných toalet.

Oslovila proto místní restauratéry s nabídkou deseti tisíce korun za to, že svá wc lidem zdarma zpřístupní. O dotaci mohli požádat do minulého pátku. Přihlásil se ale jediný zájemce. Výzvu proto vedení radnice prodloužilo o další měsíc.

Pro zákazníky toaleta zdarma, pro všechny ostatní za pět či deset korun. Podobně to chodí v mnoha restauracích v centru Brna. Radnice největší brněnské městské části by to chtěla změnit a snaží se majitele restaurací a kaváren motivovat, aby toalety podniků zpřístupnili zdarma. Nabízí jim dotaci deset tisíc korun.

Někteří majitelé tuto nabídku za výhodnou nepovažují. „Nevyužil jsem to, protože se mi to celé jeví jako nesmysl. Je to hodně málo peněz a zadruhé, i kdyby to bylo podstatně víc, tak bych to nepřijal, protože to ohrozí samotnou existenci mé restaurace,“ řekl Pavel Podsedník, majitel jedné z restaurací v centru.

O dotaci, kterou radnice nabízí, zatím zažádal jediný restauratér Jindřich Cinka, který je zároveň členem legislativní komise Brna-středu za TOP 09. Jeho podnik leží v méně frekventované ulici mimo historické centrum města.

„Kdykoliv se stalo, že se někdo zastavil, že potřebuje využít toaletu nebo chce sklenici vody, tak jsme ho samozřejmě na toaletu vpustili a vodu mu nabídli. Tak jsme se přihlásili do toho dotačního programu, abychom dostali od města kompenzaci za to, že tuhle službu stejně poskytujeme. Jsem přesvědčen, že pro žádný podnik v historickém jádru se to za deset tisíc nemůže vyplatit. Ani náhodou,“ dodal Cinka.

Vedení radnice Brna-střed se ale podle mluvčí Kateřiny Dobešové záměru nevzdává. „V centru města je poměrně málo veřejných toalet a zbudování dalších je složité a finančně náročné. Takže pokud bychom se takhle s restaurátory domluvili, pokryjeme velkou část města hustou sítí toalet,“ konstatovala.

Podle ní provozovatelé restauračních zařízení už dřív o projekt zájem projevili. Jen je třeba jim možnost dotace připomenout.

autoři: Dominika Cardová , ska
Spustit audio

Související