Průzkum života politickým bojem – zajděte si na výstavu o Jaroslavu Šabatovi a Chartě 77

13. leden 2023

Moravské zemské muzeum připravilo pro návštěvníky dvojvýstavu, z níž je první polovina zaměřena na brněnskou část Charty 77 a druhá polovina na významného představitele brněnského disentu Jaroslava Šabatu (1927-2012). Ve Valochově sále v Dietrichsteinském paláci na Zelném trhu v Brně si ji můžete prohlédnout do 3. května 2023.

Koncem loňského roku – v prosinci, který byl nazván „měsícem originálů“ – provedla zájemce první částí výstavy Petra Pichlová z Oddělení dějin kultury antitotalitního zaměření (ODKAZ) Moravského zemského muzea. To ještě byly k vidění originály některých dokumentů, které nyní z bezpečnostních důvodů nahradily kopie. Význam a zajímavost výstavy tím ovšem nijak neklesá…

Druhou částí výstavy, nazvanou Průzkum života politickým bojem – Jaroslav Šabata, provedl návštěvníky Patrik Eichler, ředitel Masarykovy demokratické akademie.

Obě komentované prohlídky natočila redaktorka Alena Blažejovská a vy si je můžete poslechnout v přiloženém audiu.

Dvojvýstava byla zahájena loni v říjnu a jejím cílem je připomenout si, že od podepsání Prohlášení Charty 77 uplynulo 45 let. Dvojí výročí měl i Jaroslav Šabata – od jeho narození uplynulo 2. listopadu 95 let a v polovině června minulého roku uplynulo deset let od jeho smrti.

Patrik Eichler rovněž pozval zájemce na večer, který proběhne 19. ledna od 17 hodin v přednáškovém sále Moravského zemského muzea v Dietrichsteinském paláci. Bude promítnut film Dějiny Jaroslava Šabaty z roku 2007, po filmu následuje debata s režisérem filmu Vítem Janečkem a historikem a spoluautorem výstavy Průzkum života politickým bojem Janem Mervartem.

Spustit audio

Související