Prospíme třetinu života, která nám ovlivňuje i ty zbývající dvě. Jak na kvalitní spánek?

17. březen 2023

Na 17. března připadá Světový den spánku (a zároveň i Mezinárodní den zdravého spánku). Hostem Apetýtu je Lujza Zikmund Galková z Kardiovaskulárního spánkového centra Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

Lujza Zikmund Galková

„Na lékařské fakultě jsem v rámci interních stáží chodila do nemocnice, spánková medicína byla v té době novinkou. Já jsem dělala výzkum u pacientů s infarktem myokardu. Od té doby se zabývám spánkovou medicínou, ale stále zůstávám na poli kardiologie. Věnuji se především apnoi, tedy poruchám dýchání ve spánku. Pokud to správně zaléčíme, tak naši pacienti pookřejí a konečně se po letech vyspí a jsou spokojení. To mě nabije pozitivní energií,“ říká Galková, které práce přinásí radost.

Špatná zpráva: kvalita spánku s věkem klesá

Čtěte také

Kvalita spánku je pro náš život zásadní. „Třetina života, kterou spánkem strávíme, nám ovlivňuje i to, jaké budou ty další dvě třetiny. Pokud se špatně vyspíme, tak nejen, že si následující den neužijeme, ale jsme pak více náchylní k onemocnění. Bohužel kvalita i délka spánku s věkem klesá. Pokud špatně spíme, je potřeba vyhodnotit proč,“ vysvětluje Galková.

Jako příklad uvádí studenty, kteří se učí na zkoušky a jsou tak ve velké zátěži – problémy se spánkem tak mohou trvat i měsíce. „Stres nám vždy spánek narušuje. Musíme se pak soustředit na pravidla spánkové hygieny, zkusit je dodržovat, a pokud to nezabere, tak vyhledat odbornou pomoc.“

Základní podmínky kvalitního spánku:

  • nepijte pozdě večer kávu, čaj, ani větší množství alkoholu (ten sice může pomoci usnout, ale následně spánek narušuje)
  • teplé mléko s medem může pomáhat, ale kakao ne (obsahuje kofein)
  • ideálně 3-4 hodiny před spaním nejezte těžká nebo pálivá jídla (ovesnou kaši si můžete dát klidně i na večeři)
  • teplota v ložnici by měla být v rozmezí 16-19 °C (do místnosti se hodí rostliny, které čistí vzduch)
  • v posteli se nedoporučuje číst, dívat se na televizi, ani koukat do mobilu, ale naopak poslouchat třeba klidnou a relaxační hudbu
  • choďte spát pravidelně ve stejný čas

Jak vypadal večerní rituál před spaním, když byla Lujza Zikmund Galková malá? Za jakých podmínek se dá vyléčit spánková apnoe? Co se děje ve spánkové laboratoři? Poslechněte si v záznamu rozhovoru s Janou Kobylinskou.

Spustit audio

Související