Spánek je odměna, ne úkol, myslí si analytik Honza, kterého trápí noční probouzení a opětovné usínání

28. únor 2023

Honza je mladý muž, analytik a sportovec. Je cílevědomý a pečlivý a jako mnozí z nás by v životě chtěl všechno dělat dobře. I spát by si přál dobře, jenže to se mu zrovna moc nedaří. Co když je jeho problém právě ta snaha? „Spánek beru jako úkol, který bych měl splnit, a když se to nedaří, tak jsem z toho hodně nervózní.“ Honza se nevzdává a hledá dál.

Honzu trápí probouzení uprostřed noci a je pro něj těžké znovu usnout. Snaží se nepropadat panice a zkouší různé techniky na pozornost, ale nic nepomáhá. „Všechny ty ověřené rady jsou pro mě spíš další frustrace,“ přiznává.

Čtěte také

Je ten typ člověka, který se svoji nespavost snaží pochopit a vyléčit. Investoval do špuntů do uší i zatemňovacích závěsů, čte knihy a pořídil si chytré hodinky. Klidný spánek ale pořád nepřichází, a tak se potýká s bezmocí a vztekem. „Ta frustrace je hrozně velká, protože to není, jako když se učím chodit po kladině. Chci spát a to je přece mnohem důležitější.“

Honza ale tuší, kde ten zakopaný pes je. „Teď jsem přijel ze skautského tábora, tam jsem nic z toho neřešil a vlastně jsem spal stejně, možná líp,“ popisuje svoje přemýšlení o tom, jakým způsobem s nespavostí dál pracovat.

Hledá ve svém životě věci, které mu přinášejí uspokojení a pocit dobře odvedené práce. „Shrnu si všechno, co jsem za ten den udělal, a pak se mi spí líp.“ Popisuje, že díky nespavosti se hlouběji poznává a zkoumá svoje potřeby.

Jedním z Honzových koníčků, který ho nabíjí, jsou filmy a příběhy. Ozvěnu dramatických zvratů, filmových katarzí a cinematických ploch uslyšíte také v ambientní kompozici, která jeho příběh doprovází.

V pořadu zazní úryvky z filmu režiséra Adama Sedláka BANGER., který vznikl v produkci společnosti Shore Points v roce 2022.

autor: Magdalena Hejzlarová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.