Práce sociálně znevýhodněných dětí a mládeže jsou až do konce července k vidění v brněnském Domě umění

27. červen 2007

Brněnský dům umění od úterý představuje práce sociálně znevýhodněných dětí a mládeže. Jde o asi padesátku obrazů a krátkých filmů, které vznikly v Azylovém zařízení Zastávka, Diagnostickém ústavu Brno a Ústavu sociální péče Nové zámky u Litovle v rámci výtvarných kurzů a dílen pořádaných Pedagogickou fakultou Masarykovy univerzity. Ty jsou součástí projektu Pedagogická praxe v prostředí sociálně znevýhodněných skupin, který spolufinancuje Evropský sociální fond.

Do téměř samotného konce devadesátých let studenti oboru výtvarná výchova získávali praxi s výukou hlavně na základních školách a různých zájmových kroužcích. To ale zužovalo pole, na kterém jsou schopni působit. Proto se zrodil odvážný projekt, který stavěl na spolupráci se zařízeními pečujícími o sociálně znevýhodněné studenty. "My jsme se správou uprchlických zařízení začali pracovat již v roce 1998, kdy na základě této spolupráce vznikly výtvarné ateliery azylových zařízeních na území celé republiky. Ten projekt se ukázal jako úspěšný, protože řešil problematiku volného času dětí, které žijí v azylových zařízeních a také jsme zjistili, že je to zajímavé prostředí pro pedagogickou praxi našich studentů," uvádí garant a kurátor výstavy Petr Kamenický.

Projekt se rozvíjel a byl finančně podpořen ze strany Ministerstva školství a z rozvojových projektů Masarykovy univerzity. Jeho další pokračování a rozšíření o další skupiny klientů bylo podpořeno Evropských sociálním fondem.

Eva Kaličinská je člověkem z terénu, který vede výtvarné dílny v azylovém zařízení Zastávka a vnímá hlavně to, co umělecké tvoření dává tamním obyvatelům. "Je to v podstatě takové první místo, kde se přirozeně setkávají i s jinými klienty, můžou komunikovat, sdělovat si při tvorbě pocity, ale jen u několika ten zájem zůstává," dodává Eva Kaličinská. Výstava Pocity v brněnském Domě umění potrvá do 29. července.

Spustit audio