Poradna Apetýtu: Dejte si nohy na stůl, i několikrát denně. Nebudou vás trápit křečové žíly

2. březen 2020

Dejte si nohy na stůl – tuto úlevovou polohu na deset až patnáct minut zaujměte několikrát denně, ideálně i během pracovní doby. Pokud to samozřejmě okolnosti umožňují.

Přebytečná krev, která se hromadí v dolních končetinách, díky tomu odteče a člověk pocítí úlevu, vysvětlil cévní chirurg MUDr. Robert Vlachovský, který odpovídal na dotazy moderátorky i posluchačů v dopoledním Apetýtu. Připomněl, že křečové žíly trápí minimálně 60 % lidí.  Ženy jsou jimi postiženy dvakrát až třikrát víc. Většina z nás si chronické žilní onemocnění spojuje s příznaky jako metličky, vychlípení povrchových žil nebo záněty žil. Této fázi ale předchází tzv. nulté stadium.

Jak se takové stádium projevuje? „Při dlouhém stání či sezení můžete pociťovat nespecifické bolesti nohou, ve vedru vám otékají, u někoho se objeví drobné metličky. Cokoli z toho bychom měli vnímat jako varovný signál a podnět k návštěvě praktického lékaře, který rozhodne o dalším postupu,“ vysvětlil Robert Vlachovský.

Mnohé napoví, když si uvědomíme, zda nemocí trpí také naši rodiče či prarodiče. Křečové žíly jsou totiž dědičné. Pokud tedy problém v rodině je, doporučuje začít s léčbou co nejdřív. „Máme několik možností, jak tento stav zlepšit. Od konzervativní léčby až po operace. Výzkumy pak ukazují, že je vhodné nasadit léčbu ještě předtím, než  křečové žíly začnou být viditelné,“ doplnil Robert Vlachovský.

Na operaci na podzim nebo v zimě

A jak si případnou operaci křečových žil načasovat? Určitě na chladnější období roku, protože po zákroku je nutné nosit kompresní punčochy a to může být v horkém letním počasí nepříjemné. Vůbec léto je pro nemocné s křečovými žilami náročnějším obdobím, protože vysoké teploty potíže zhoršují.

Spustit audio