Politolog Michal Pink: Piráti se nerozpadli, protože se poučili. Od zelených i od dalších

11. leden 2024

Českou pirátskou stranu čeká o víkendu v Brně zásadní rozhodování. Mohou mimo jiné změnit své vedení. Mělo by to logiku?

Politolog Michal Pink nečeká od víkendového fóra pirátské strany v Brně zásadní změny. A to přesto, že ve hře bude i pozice stranického předsedy. Ke změně nevidí i vzhledem k vládnímu angažmá důvod. „Přepřahat v době, kdy vládnu, není strategicky vhodné,“ míní.

Čtěte také

Sám přitom přiznává, že pirátská strana překonala jeho očekávání. Ještě před šesti lety předpokládal, že se rozpadne, protože neunese tíhu odpovědnosti. A bude tak následovat další uskupení, která střídavě doplňovala naši politickou scénu – například Věci veřejné, Lidem, Unii svobody a další. „Že se tak nestalo, znamená, že se poučili,“ říká v rozhovoru pro Český rozhlas Brno. A dodává, že třeba i od Strany zelených, která udělala řadu chyb.

Pirátští voliči přitom podle něj mají s těmi od zelených mnoho společného, mimo jiné proto, že již nejsou tak závislí na materiálních statcích, naopak mají propojení s moderní technikou. „Piráti dokázali velice dobře využít nastupujících moderních komunikačních technologií, které právě pro mladou generaci jsou to nejdůležitější, co dnes má,“ tvrdí Michal Pink.

Proč není typický volič pirátské strany stejný jako před lety? A proč je jedna z jejich stranických základen v Brně? Bylo by logické, kdyby si straníci o víkendu v Brně vybrali do čela Markétu Gregorovou, která velkou část života prožila v Brně – ale tvrdí, že by mohla stranu řídit souběžně s působením v europarlamentu? Poslouchejte rozhovor s politologem Michalem Pinkem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.