Politolog Kaniok: K Evropské unii jsme kritičtí, skepse se ale nikdy nepřiblížila k úvahám o vystoupení

30. duben 2024

„Členství v Evropské unii Česko kultivovalo,“ tvrdí politolog Petr Kaniok. „Jinak se chováme k menšinám i znevýhodněným lidem,“ dodává.

Už dvacet let jsme součástí Evropské unie, přesto jsme si podle brněnského politologa Petra Kanioka zatím nezvykli na to, že při rozhodování o společných záležitostech je třeba dělat kompromisy a ne vždy je společné rozhodnutí zcela v souladu s našimi přáními. Skepse se ale podle něj nikdy neblížila úvahám o vystoupení, ačkoli jsou Češi k Evropské unii kritičtější než obyvatelé dalších států.

Na druhé straně takřka jako samozřejmost vnímáme ekonomické benefity, které nám členství přináší. V poslední době nás také víc zajímají společná celoevropská témata. Potřeba zapojit se do rozhodování o nich pravděpodobně zvedne volební účast v blížících se volbách do Evropského parlamentu. Petr Kaniok ji očekává kolem 36 %.

Jak je EU vnímána řadovým obyvatelstvem dnes a před dvaceti lety? A jaký má Česká republika v Evropské unii kredit? Poslechněte si rozhovor Zuzany Kopuleté s politologem Petrem Kaniokem.

Spustit audio

Související