Pokud se rodina ke službě rané péče nedostane včas nebo vůbec, její situace je daleko horší, říká Karla Němcová

22. květen 2023

Letos v květnu se uskutečnil 16. ročník Týdne rané péče. Cílem této každoroční osvětové kampaně je zvýšení povědomí o životě lidí vychovávajících dítě s postižením a o zákonem garantované službě pro tyto rodiny mezi širokou veřejností.

Čtěte také

V rámci Týdne rané péče se konala také mezinárodní konference, kterou pořádala Společnost pro ranou péči ve spolupráci s Evropskou asociací rané péče EURLYAID. Jejími stěžejními tématy byly nedostupnost, podfinancování i nedostatečná informovanost v oblasti rané péče u nás. „Patří sem například nedostatečné kapacity této služby. V praxi to znamená, že rodina, která má na ranou péči právo, v některých případech čeká na to, než se k ní pracovnice dostane – třeba i rok a půl, což je u rodiny v krizi hrozně dlouhá doba,“ říká ředitelka brněnské pobočky Společnosti pro ranou péči Karla Němcová.

Čtěte také

„Další oblastí jsou finance. Na službu rané péče má dle zákona právo každý klient, kterému se narodí dítě s postižením. Naproti tomu ale poskytovatelé této péče nemají nárok na její stoprocentní financování. Zhruba 30 % potřebných financí si musíme shánět sponzorskými dary, prostřednictvím nadací nebo naší další činností, což je vzhledem k tomu, že službu garantuje zákon, naprosto neadekvátní. I to chceme v rámci systému rané péče u nás změnit,“ dodává Němcová.

Podle průzkumů se služba rané péče v České republice dostane včas jen ke třem dětem z deseti. „Situace rodiny vychovávající dítě s postižením, která zůstává bez podpory rané péče, je daleko složitější. Ta rodina je dlouhodobě v krizi, což je i pro vývoj dítěte horší. Pro dítě je totiž nejdůležitější, aby rodina fungovala, aby byla v pohodě. Teprve pak může podporovat vývoj dítěte,“ upozorňuje Němcová.

Jaké jsou aktuální výzvy systému rané péče u nás? A jak by měl tento systém ideálně fungovat? Ředitelky brněnské pobočky Společnosti pro ranou péči Karly Němcové se ptá Karolina Antlová. Poslechněte si rozhovor!

Spustit audio

Související