Když se narodíme, potřebujeme náruč. Pokud rodičovská chybí a neobjeví se jiná, na dítěti se to podepíše

30. srpen 2023

Adopce a pěstounství jsou nejčastějšími formami náhradní rodinné péče u nás. Děti, které z nějakého důvodu nevychovávají vlastní rodiče, by se díky nim měly dočkat náruče, kterou tolik potřebují. Podle Martiny Hruškové, pedagožky Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a lektorky kurzů pro pěstounské rodiny, je zdravá mezilidská vazba v raném věku zásadní.

„Když se dítě narodí, potřebuje jednu náruč. Ukazuje se, že to je to nejdůležitější. V ideálním případě jde samozřejmě o náruč rodiče, ale může tu být i jiná pečující osoba. Malinké děti nevědí, kdo je chová, ale je důležité, aby tu pro mě náruč byla vždycky, když je jim smutno, když mají strach a podobně,“ říká Martina Hrušková.

Takové emoce podle ní prožívají novorozenci, kojenci i starší děti, kterým zdánlivě nic nechybí. „Děti často pláčou jen tak. Jsou přebalené, najedené, ale pláčem se ujišťují, že svět je tu pro ně. Dítě si tak buduje důvěru v sebe a své okolí – já zapláču, někdo přijde, pochová mě, utěší a všechno je v pořádku,“ popisuje.

Pokud tento moment chybí, narušuje to vývoj dítěte. „Když dítě pláče bez odezvy tak dlouho, až se upláče ke spánku, samozřejmě odpadá ten základní krok v cyklu důvěry,“ potvrzuje Martina Hrušková.

Čtěte také

Proto je vždy lepší náhradní rodinná péče než umístění dítěte do kojeneckého ústavu. „Zařízení mají velmi kvalifikovaný a dobrý personál, ale je ho málo a nemůže zvládnout vše. O děti je postaráno po stránce materiální, sestřičky se s nimi samozřejmě také mazlí, smějí se na ně, ale nemají na to dost času a nemohou dát dětem vše, co by potřebovaly,“ dodává pedagožka a lektorka.

Pokud dítěti náruč chybí, podle Martiny Hruškové se to na něm celoživotně podepíše. „Máme mnoho studií, které jasně ukazují, jak se vyvíjí mozek dítěte ve zdravé vazbě v rodině a dítěte, které takovou rodinu nemá. V raném věku se formuje naše sebevědomí, úcta k sobě, sebenaplnění, schopnost navazovat zdravé vztahy, to všechno sehrává obrovskou roli. Věk do šesti let je v životě dítěte zásadní,“ uvádí.

Celý rozhovor o náhradní rodinné péči s Martinou Hruškovou, pedagožkou Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity, mediátorkou v organizaci Temperi a lektorkou kurzů pro pěstounské rodiny, si poslechněte online.

Spustit audio

Související