Raná péče je v některých krajích dostupná jen pro zlomek dětí. Na vině je prý špatné financování

22. únor 2022, aktualizováno

V Česku se každý rok rodí zhruba osm a půl tisíce dětí s různými vývojovými riziky. Pomoc rodinám zaštiťuje Společnost pro ranou péči.

Službu se jí ale nedaří ve všech krajích zajistit v potřebném rozsahu. V některých regionech na ni domácnosti čekají i několik měsíců. Zlepšit situaci by mohla podle zástupců organizace změna financování služby a zřízení Národní sítě rané péče.      

„Moje dcera se jmenuje Stela, v rané péči jsme asi rok a půl a paní poradkyně k nám dochází zhruba jednou za měsíc,“ říká Kristýna Kovaříková. Její dcera si právě hraje v olomoucké pobočce Společnosti pro ranou péči, jejíž služby rodina pravidelně využívá. „Je to pro nás důležité, slouží to jako takový filtr informací. Dozvíme se věci, které nám neřeknou doktoři, učitelé a podobně,“ dodává otec Stely Jan Reichl.

„Máme aktuálně v České republice kapacitu rané péče pouze pro čtrnáct procent dětí z třiceti tisíc.“
Ředitelka olomoucké rané péče Pavla Matyášová

Podle ředitelky olomoucké rané péče Pavly Matyášové by v Česku mohlo být až třicet tisíc dětí, které potřebují ranou péči poskytovanou do sedmi let věku. „Máme aktuálně v České republice kapacitu rané péče pouze pro čtrnáct procent dětí z těchto třiceti tisíc. Jsou kraje, kde jsou i propady v čekacích lhůtách a jsou i cílového skupiny, kde se v jednotlivých krajích čeká více než rok. Není to ale tento náš Olomoucký, ten vyřešil své čekací listiny už před dvěma lety, kdy rodiče na přijetí do služby čekali i rok,“ uvádí Matyášová.

Jde třeba o Moravskoslezský nebo Jihomoravský kraj. Situaci by mohlo pomoct zřízení Národní sítě rané péče, která by sjednotila financování služby, umožnila navýšit kapacity a zaručila včasnou pomoc rodinám. Nyní je finanční podpora služeb na rozhodnutí jednotlivých hejtmanství.

Ministerstvo bude řešit možnost zřízení Národní sítě rané péče

V některých krajích jsou tak kvůli nedostatečnému finančnímu pokrytí služeb ze strany krajů Společnosti pro ranou péči závislé na dofinancování skrze fundraising od různých nadací či firem. Lidovecký ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka zvolený za koalici SPOLU tvrdí, že se možností zřízení Národní sítě rané péče bude zabývat.

Co k tomu Jurečka říká? A jaké služby pro rodiny je podle zástupců rané péče potřeba také podpořit? Poslechněte si v reportáži Barbory Sonnkové.

autor: bas
Spustit audio