Pohanku uvaříte stejně jako rýži. Použijete ji místo vloček a skvěle se hodí do palačinkového těsta
Pohanka je všelék! Působí protizánětlivě, léčí krevní oběhový systém, cévní potíže a vředy. Pomáhá při mozkových příhodách, srdečních chorobách, zklidňuje nervový systém a tlumí bolesti hlavy.
Pohanka je bohatá na selen a zinek, což jsou základní stopové minerály, které tělo potřebuje pro silné kosti, zuby a nehty.
Oteklé kotníky léčí obklad z pohanky: Mouku z pohanky a teplou vodu smícháte na husté těsto, které nanesete na oteklé místo. Ponecháte tak dlouho, než se těsto začne drobit. Podle potřeby opakujte.
Pohanka je alternativou ke snídani z ovesných vloček a pohanková mouka se dobře hodí do těsta na palačinky. Když je potřete povidly a posypete bohatě mákem s cukrem, budete se olizovat až za ušima!
Při vaření pohanky postupujte stejně jako u rýže. Propláchnete ji, dáte vařit na 5 minut, poté odstavíte a necháte 15 minut dojít. Změkne a získá na objemu.
Pohanku uchovávejte v dobře uzavřených nádobách, mimo vlhkost a teplo. Pohankovou mouku nejlépe v lednici.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.