Po kom se jmenují carpaccio, pralinka… Zjišťovala Jitka Škápíková

24. červenec 2015

Knížku Po kom se jmenují vydala Jitka Škápíková ve vydavatelství Radioservis. Jejím základem se stal rozhlasový cyklus Slovo nad zlato. Po přečtení knížky nebo poslechu přiloženého CD zjistíte, kde se vzala slova silueta, nikotin, drezína, šraml… anebo třeba carpaccio a pralinka.

Jitka Škápíková původně studovala herectví na JAMU v Brně. Poté strávila čtyři roky v angažmá v tehdejším Státním divadle v Brně jako sólistka zpěvohry. Po revoluci se vrátila na akademii, ukončila studium herectví s titulem bakalář a navázala studiem oboru Rozhlasová a televizní dramaturgie a scenáristika.

Po promoci v roce 1996 nastoupila do Českého rozhlasu v Praze, kde pracovala až do roku 2010 jako dramaturgyně a redaktorka dokumentárních a literárně-dramatických pořadů na stanicích Český rozhlas Vltava a Český rozhlas Dvojka, tehdy Praha.

Po odchodu z rozhlasu se věnuje zejména režii audioknih. Je autorkou řady adaptací i původních her pro děti i dospělé, realizovaných Českým rozhlasem, bezpočtu rozhlasových dokumentů, za které obdržela řadu cen v celostátních i mezinárodních soutěžích. Zároveň pravidelně spolupracuje s Českou televizí na pořadech pro děti i dospělé. Je také autorkou scénářů několika divadelních inscenací.

Letos, nikoli poprvé, vydala i knižní publikaci. Tentokrát se jejím základem stal rozhlasový cyklus Slovo nad zlato. Jitka Škápíková vysvětluje: „Mě to jednou praštilo přes nos – pár slov, kde jsem zjistila, že za nimi jsou nějaké osobnosti. Že třeba silueta se jmenuje podle pana Etienna de Silhouette, který žil kdysi ve Francii. A začala jsem ta slova sbírat, protože mi to přišlo hrozně zajímavé.“

Jitka Škápíková: Po kom se jmenují...

Knihu ilustrovala Valerie Brůnová, a to částečně ve formě komiksu. Na nahrávkách spolu s autorkou účinkují Daniel Moravec a Jan Herget. Ze 130 odvysílaných rozhlasových hesel bylo pro knížku Po kom se jmenují vybráno šedesát kapitol. V případně čtenářského zájmu je tedy „zaděláno“ i na druhý díl…

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.