„Plánujeme rekonstrukci, ale nevíme, zda se do ní pouštět.“ Městskému okruhu bude muset zřejmě ustoupit část ulice

Pět až deset rodinných domů bude zřejmě muset ustoupit stavbě nové ulice v Brně. Takzvaná Nová Dukelská má za několik let propojit velký městský okruh na Tomkově náměstí a nově vznikající čtvrť v areálu bývalé Zbrojovky.

Developer chce na dvacetihektarovém brownfieldu postavit ubytování pro asi deset tisíc lidí. A ti budou potřebovat novou silnici, kterou magistrát začal kreslit do konkrétní podoby.

Ulice Bratří Mrštíků v Brně, která stojí v cestě plánovanému městskému okruhu

„Bydlíme tu asi pět let, o ulici jsme se dozvěděli zhruba před třemi roky, ale doteď nevím nic. Plánujeme tu velkou rekonstrukci za několik milionů, ale stále nevíme, jestli se do ní máme pouštět, anebo ne,“ stěžuje si obyvatelka jednoho z domů v ulici Bří Mrštíků, který bude muset pryč.

Bratří Mrštíků je úzká ulička plná malých, většinou přízemních nebo jednopatrových domků se zahradami. Z jedné strany vede rušná Dukelská třída s tramvajovou tratí k Tomkovu náměstí. Z druhé strany teče řeka Svitava. Před domy stojí zástup zaparkovaných aut.

Před pěti lety se sem přestěhoval Bohuslav Černý. Do klidné ulice nedaleko od centra. O projektu Nové Dukelské tehdy věděl. „Něco v územním plánu bylo, ale to už bylo tak dávno, že jsem si říkal, že na to nemám pomalu brát zřetel. A nikdo nebyl schopný říct, jestli to vůbec bude a každý říkal, že už je tolik variant a tolik jich bylo, že kdo ví, jestli to vůbec bude.“

Zbrojovka – Svitava – VMO

Vedení ulice, která se rodinným domům s nejvyšší pravděpodobností nevyhne, je zanesené v územním plánu z roku 1994. Silnice povede od Zbrojovky po novém mostě přes Svitavu kolem bývalé motorárny Zetoru k budoucímu velkému městskému okruhu. Upřesňuje dopravní expert Martin Všetečka z Kanceláře architekta města Brna.

„Je to potřeba, aby budoucí obyvatelé a návštěvníci Zbrojovky nejezdili přes stávající ulice, které nemají dostatečnou kapacitu, ale aby se co nejsnáze a co nejrychleji dostali na Velký městský okruh, který by tu zátěž na sebe převzal.“

OBRAZEM: Třetina areálu Zbrojovky už zmizela. Podívejte se, jak vypadá teď a kam směřuje

Vizualizace budovy takzvané Nářaďovny po rekonstrukci

Zbraně, vozy ani výpočetní technika už se v ní přes deset let nevyrábí. Tovární haly mají v příštích letech nahradit byty, obchody nebo kanceláře. Řeč je o areálu bývalé Zbrojovky v Brně.

Dvoupruhová silnice pro auta i trolejbusy má propojit Husovice a Židenice. „Předpokládá se vedení trolejbusové linky z Tomkova náměstí přes bývalou motorárnu přes Zbrojovku, nádraží Židenice až na Starou osadu,“ doplňuje Všetečka.

Tedy přes pozemky dvou developerských firem, Zbrojovku a motorárnu. Optimistická varianta počítá s tím, že Nová Dukelská získá stavební povolení v druhé půlce příštího roku. A starosta Brna-severu Martin Maleček z hnutí SOL upozorňuje, že je nutné s obyvateli dotčených domů začít řešit jejich odkup. „Co se týče komunikace s občany, není to věcí městské části. Tam by to mělo být z úrovně buď vlastníka toho areálu Zetoru, anebo statutárního města Brna.“

Nová Dukelská ještě letos

Radní města Filip Chvátal z KDU-ČSL, který má na starosti územní plánování doplňuje, že město se aktuálně zabývá napojením Nové Dukelské na Velký městský okruh, který chce Ředitelství silnic a dálnic začít stavět ještě letos.

„Máme rozjetou změnu územního plánu na základně územní studie, kterou jsme v současné době doprojednali. Co bude v těch dalších krocích, to je na další dohodě, tedy kudy to přesně povede, jak to bude projednáváno, kdo se na tom bude podílet, tady v této fázi skutečně ještě nejsme.“

Areál Zbrojovky v červnu 2018

Na stavbě Nové Dukelské a odkupu překážejících domů by se mělo podílet Brno, i soukromí investoři. Je totiž v zájmu všech stran, aby se areál bývalé Zbrojovky otevřel. A požaduje to i židenická radnice, říká místostarosta Petr Kunc z TOP 09.

„My jako městská část dlouhodobě trváme na tom, aby ten areál byl napojený na Velký městský okruh. Samozřejmě celý areál bude ještě napojen dílčími silnicemi, jako je propojka na ulici Markéty Kuncové a nová silnice vedle lázní, která bude propojovat Zbrojovku s ulicí Zábrdovickou, tady bychom ale chtěli, aby to byla jedna z těch dílčích spojek a ne hlavní příjezd do areálu. Nová Dukelská taky zasáhne do areálu Sokola Husovice, který sousedí s ulicí Bří Mrštíků.

Výstavba takzvané Nové Zbrojovky potrvá ještě asi deset let. Lidé můžou její podobu částečně ovlivnit a v anketě vybrat, který z několika architektonických návrhů by měl developer při projektování nakonec využít.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související