Placičky s mrkví a quinoou
Znáte quinou? Tato výborná bezlepková obilovina se hodí nejen jako příloha, jak dokazuje recept naší redaktorky Zuzky Plíškové.
Budete potřebovat:
placičky:
150 g quinoy
350 g mrkve
lžička strouhaného zázvoru
2 větší vejce
nasekaná pažitka
100 g strouhaného sýra
kari
sůl, pepř
dip:
kelímek zakysané smetany
kelímek jogurtu
citrónová kůra a šťáva
2 stroužky česneku
nasekaný koriandr
sůl, pepř
Postup:
1. Quinou propláchneme teplou vodou a dáme ji vařit v osolené vodě.
2. Zhruba po 20 minutách stáhneme z plotny a necháme pod pokličkou dojít.
3. Přebytečnou vodu poté slijeme.
4. Mrkev očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle.
5. Nastrouháme i sýr a promícháme s mrkví, quinoou, zázvorem, vejci, pažitkou a přidáme kari, pepř a sůl.
6. Tvoříme placičky, které klademe na pomaštěný plech, nebo plech vyložený pečicím papírem.
7. Pečeme při 180 stupních cca 20 minut.
8. Mezitím si připravíme dip: Smícháme zakysanou smetanu, jogurt, citrónovou kůru a šťávu, prolisovaný česnek, nasekaný koriandr a dle chuti přidáme sůl a pepř.
9. Podáváme k teplým placičkám.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.