Placičky s mrkví a quinoou

Znáte quinou? Tato výborná bezlepková obilovina se hodí nejen jako příloha, jak dokazuje recept naší redaktorky Zuzky Plíškové.

Budete potřebovat:

placičky:
150 g quinoy
350 g mrkve
lžička strouhaného zázvoru
2 větší vejce
nasekaná pažitka
100 g strouhaného sýra
kari
sůl, pepř

dip:
kelímek zakysané smetany
kelímek jogurtu
citrónová kůra a šťáva
2 stroužky česneku
nasekaný koriandr
sůl, pepř

Postup:

1. Quinou propláchneme teplou vodou a dáme ji vařit v osolené vodě.

2. Zhruba po 20 minutách stáhneme z plotny a necháme pod pokličkou dojít.

3. Přebytečnou vodu poté slijeme.

4. Mrkev očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle.

5. Nastrouháme i sýr a promícháme s mrkví, quinoou, zázvorem, vejci, pažitkou a přidáme kari, pepř a sůl.

6. Tvoříme placičky, které klademe na pomaštěný plech, nebo plech vyložený pečicím papírem.

7. Pečeme při 180 stupních cca 20 minut.

8. Mezitím si připravíme dip: Smícháme zakysanou smetanu, jogurt, citrónovou kůru a šťávu, prolisovaný česnek, nasekaný koriandr a dle chuti přidáme sůl a pepř.

9. Podáváme k teplým placičkám.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.