Pět let vznikala kniha o nejvýznamnějších moravských rodácích a obyvatelích, která byla nedávno pokřtěna v Brně

7. červenec 2007

Před několika dny v Brně na půdě Moravského zemského muzea brněnští dějepisci a příznivci historie představili a pokřtili knihu Osobnosti moravské historie. Přibližuje nejvýznamnější moravské rodáky a obyvatele od úsvitu dějin až do 20. století. Vznikla díky spolupráci 31 historiků a práce na ní trvala téměř pět let.

Každý z historiků psal pouze jednu osobnost, o které věděl nejvíc informací. Kniha neoslovuje odbornou historickou obec, ale spíše by měla mít čtenáře mezi lidmi, kteří mají moravskou historii. "Jde o průřez dějinami, který začíná historií Velké Moravy až do druhé světové války. Nejde ale zase na druhou stranu o osobnosti z politického života, ale také ze života církevního, kulturního a hospodářského," popisuje editor publikace Libor Jan.

Největšími taháky jsou takzvaní "hvězdní" Moravané. "To znamená Jan Amos Komenský, František Palacký a Tomáš Garique Masaryk, kteří celou řadu let na Moravě nepůsobili, ale jejich dopad je samozřejmě důležitý, a to nejen pro vlastní dějiny Moravy nebo českého státu, ale v podstatě pro dějiny střední Evropy jako celku," uvádí Libor Jan.

Historikové, kteří pracovali na jednotlivých osobnostech z historie, už měli za sebou přípravné studie a články a ikony, o kterých psali, jim byli vlastní. "Výběr osobností byl poněkud obtížný, ale vlastně to byla záležitost obecného konsensu, to znamená předsednictva Matice moravské a v redakční radě časopisu Matice moravské jsme nabalovacím způsobem tyto lidi vybírali," dodává editor publikace Libor Jan.

Spustit audio