Patří Dietrichsteinská hrobka v Mikulově městu, nebo dědičce rodu? Dlouholetou kauzu projedná znovu soud

13. červen 2024 09:00

Dietrichsteinské hrobky v Mikulově řešil dnes Krajský soud v Brně. Obrátilo se na něj město, které nesouhlasí s verdiktem Okresního soudu v Břeclavi. Podle jeho rozhodnutí patří hrobka dědičce rodu Mercedes Dietrichsteinové. Nejde o ojedinělý případ sporu o majetek, který sahá do poválečného období. Třeba Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových aktuálně figuruje ve skoro 40 takových kauzách.

Proč vedení Mikulova nesouhlasí s rozhodnutím soudu, podle kterého patří hrobka dědičce rodu Dietrichsteinů?

Argumentů má celou řadu. Mezi ty stěžejní patří třeba to, že soud v Břeclavi údajně nevzal v úvahu všechna tvrzení města a důkazy. Starostka Mikulova Jitka Sobotková z hnutí ANO má ještě další výhrady: „Město má za to, že soud prvního stupně nerespektoval znění tehdejších právních předpisů a fakticky zpochybnil závaznost takzvaných Benešových dekretů.“ Na tom staví město své odvolání.

Spor o majetek mezi Mercedes Dietrichsteinovou a Mikulovem trvá několik let. A není to poprvé, co skončil u Krajského soudu v Brně.

Dědička rodu chtěla po městě vrátit mimo jiné také třeba pět objektů ve městě a zhruba dvě stovky pozemků. V roce 2015 ale s žalobou neuspěla. Odvolání o dva roky později řešil krajský soud. A ten rozsudek potvrdil až na jednu výjimku. Tou byla právě hrobka v centru. V téhle části případ vrátil na okresní úroveň. A soudu v Břeclavi doporučil, aby se zabýval tím, jak silné je právo na odnětí vlastnictví a jestli rozhodnutí neporušuje právo na rodinný a soukromý život. O majetek přišel otec Mercedes Dietrichsteinové po válce kvůli údajné kolaboraci s nacisty. Tehdy proti tomu aktivně nevystupoval.

A jak je to v dalších sporech, které šlechtické rody se státem nebo městy vedou?

Čtěte také

Týkají se třeba roku Lichtenštejnů, Czerninů nebo Colloredo-Mansfeldů. Třeba s Mansfeldy skončilo 7 sporů a jen jednou dal soud za pravdu rodu. A stejná je i bilance v případě Lichtenštejnů. Stát žalovali v minulosti také Dietrichsteinové. Potomci různých šlechtických rodin požadovali v minulosti po státu třeba některé zámky, například Opočno nebo Lednicko-valtický areál a spoustu dalších budov, ale také pozemky včetně lesů a polností. Další spory pak vedou s rody některá města. Vedle Mikulova je to na jihu Moravy například Blansko. S potomky Salmů se pře třeba o to, komu patří některé lesy a polnosti nebo také Salmův mlýn.

Aktualizace: Krajský soud v Brně odročil vynesení rozhodnutí ve sporu o vlastnictví Dietrichsteinské hrobky. Vynese ho příští čtvrtek 20. června. Dnes zazněly závěrečné řeči.

autor: Alena Hesová
Spustit audio

Související