Přispívat na natáčení filmů a seriálů se kraji i Brnu vyplácí. Vzniknou ve městě ateliéry?

14. červen 2024 16:10

Na jižní Moravu míří stále víc filmařů. O víkendu v Brně začne natáčení dalšího filmu slovinsko-českého režiséra Olma Omerzu. Jmenuje se Nevděčné bytosti a odehrává se i v Chorvatsku. Je to jeden z desítek snímků, které podpořil krajský filmový fond.

Jihomoravský filmový nadační fond funguje šestým rokem. Za tu dobu podpořil víc než sedmdesát filmů nebo seriálů – za víc než sedmdesát milionů korun. Namátkou z letoška třeba film Sucho, Aristokratka ve varu, z dřívějška filmy Zátopek, Nabarvené ptáče, Il Boemo anebo seriál Podezření. Filmaři mají podmínku utratit všechny peníze získané od fondu v kraji. Zprvu to bylo hlavně za catering nebo ubytování, ale teď stále víc platí i filmové profesionály a pomocné profese, takže filmový průmysl díky tomu dostává v regionu nový impuls. A přináší to i víc peněz – štáby tu zpravidla utratí dvoj až trojnásobek získané částky.

Zástupce fondu brzy čeká rozhodování o dalších projektech, které podpoří. Těch jsou opět desítky, jak potvrzuje Ivana Košuličová z městské filmové kanceláře v Brně: „Do letošní výzvy se přihlásilo 45 projektů. Správní rada bude na základě kritérií (obsahového nebo tematického propojení s jihomoravským regionem) vybírat. Z tohoto množství se obvykle vybírá okolo 10 až 12 projektů. Ale například v loňské výzvě jsme jich podpořili dvacet, protože tam byla řada dokumentů, které požadují nižší částky než celovečerní filmy.“

Budou v Brně ateliéry pro filmové štáby?

Víc do kraje míří české produkce, ty zahraniční zřídka. Ale o letních prázdninách se do Brna chystá společnost Disney natáčet něco nového, bez podpory kraje. Firma si ale zatím hlídá informace o tom, co přesně to bude a kde se bude točit.

Čtěte také

Zástupci fondu by rádi ve městě postavili filmové ateliéry, ale to je teprve myšlenka, která je na začátku. Takové zázemí by ale štábům velmi pomohlo. Další projekt na podporu audiovizuálního průmyslu se pak týká podcastů, tedy zvukových pořadů vyrobených zpravidla pro poslech v mobilech a šířených prostřednictvím internetu. Od začátku června můžou autoři žádat o peníze na výrobu fikcí, dokumentů nebo na investigativní žurnalistiku. Fond mezi zájemce rozdělí 750 tisíc korun, lhůta pro podání návrhů vyprší na konci září. Podle Košuličové jsou podcasty stále častěji podkladem pro vznik filmů nebo seriálů, v Česku to byla třeba Matematika zločinu.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související