Panuje představa, že do bubnů je nejlepší mlátit hlava nehlava, říkají členové souboru bicích nástrojů Drum Band Oslavany

29. červen 2023

Soubor Drum Band Oslavany je zvláštní hned z několika důvodů. Založila ho a stále vede žena, jeho členové v něm začínali jako úplně malé děti a někteří z nich teď studují konzervatoř.

Drum Band Oslavany, který letos slaví 10. výročí svého vzniku, docela netypicky založila a vede žena – bubenice Jana Suchomelová, která tehdy dala dohromady partu malých dětí, žáků ZUŠ. Jeden z nich, Ondřej Vyhnalík, začal hrát na bicí v pouhých 4 letech a dnes studuje konzervatoř – obor bicí nástroje. Stejně jako Lukáš Müller, který se k Drum Bandu přidal teprve vloni, ale i on bubnuje odmalička. „Máme štěstí na rodiče, kteří nás ve všem podporovali,“ shodují se hosté v Apetýtu.

Jana Suchomelová se k bicím dostala úplně náhodou na gymnáziu, a protože bubenic mnoho není, neměla to mezi mužskými protějšky vůbec lehké. „U nás panuje představa, že do bubnů se musí mlátit hlava nehlava, a že ženská do toho nikdy nemůže dostat tu sílu. Já si naopak myslím, že žena do bubnování přidává mnohem víc citu,“ myslí si Suchomelová. 

Ale i v případě, že oplýváte hudebním sluchem, není jisté, že z vás bude dobrý bubeník. „Smysl pro rytmus nemá každý automaticky. Bubeník musí zvládat přechody z rytmu do rytmu, dobře si spočítat takty a v rámci skladby se rychle zorientovat. Nejtěžší je pak koordinace ruka noha,“ říká vedoucí Drum Bandu. Každý bubeník má navíc svůj styl, ale všichni se shodují na tom, že důležitá je spolupráce s kapelou a také velká dávka hudebního cítění.

Čtěte také

Hráč na bicí nástroje v klasickém orchestru má poměrně zvláštní pozici. „Záleží samozřejmě na skladbě. Někdy se docela nadřete a jindy máte co dělat, abyste zůstal ve střehu. Odpočítat 150 taktů než na vás přijde řada není zrovna jednoduché,“ vysvětluje Ondřej Vyhnalík s tím, že by v budoucnu dal přednost vlastní kapele a pestřejším hudebním stylům od metalu až po jazz. Také Lukáš Müller by byl rád žánrově rozmanitější, ale nebrání se jakékoli příležitosti. A Jana Suchomelová doufá, že je ještě hodně dlouho bude bavit i hraní v Drum Bandu.  

Co patří do klasické bicí soupravy a jak vypadá tělesná výchova na konzervatoři? K poslechu Apetýtu vás zve Jarka Eliášová.

autor: Jarka Eliášová
Spustit audio

Související