Pacientům v brněnské fakultní nemocnici u sv. Anny začal sloužit nový lineární urychlovač

27. březen 2006

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně může po více než roční přestávce pro své onkologicky nemocné pacienty opět zajistit šetrné ozařování. Právě tam byl naplno uveden do provozu nový lineární urychlovač za 111 milionů korun.

Fakultní nemocnice u sv. Anny v minulosti lineární urychlovač měla. Začátkem minulého roku ale musel být pro poruchy odstaven z provozu. Pro pacienty tak nastaly těžké časy, protože na ozařování museli jezdit jinam. "Jsou to většinou nemocní, kteří tady už byli operováni s onkologickou diagnózou a byli léčeni na jiných klinikách a odděleních. Je tedy jakousi logickou návazností, že byli po té onkologické stránce ošetřováni tady," říká ředitel nemocnice Roman Kraus. V mezidobí, než se přístroj uvedl do provozu, se situace řešila alternativně.

Nový přístroj v ceně 111 milionů korun patří ke generaci těch nejmodernějších. Jde vlastně o celý systém, který umožňuje přesně lokalizovat zasaženou tkáň a dokáže se vyrovnat i s pohyby orgánů pacientů. "To ozařování je opravdu přesné a cílené s minimální energií do okolních tkání, takže je to další takový přístroj podobný tomu v brněnském Masarykově onkologickém ústavu. Kvalita péče o tyto nemocné se tak podstatně zvedla," uvádí ředitel fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Roman Kraus.

Nemocných se zhoubnými nádory ale přibývá a je to znát i na oddělením, která se o jejich léčbu starají. V případě lineárního urychlovače to znamená, že pracovní doba tam byla prodloužena až do osmi večer. Tím samozřejmě hrozí rychlé opotřebení, což je jeden z důvodů, proč vedení nemocnice u sv. Anny v Brně chce hned začít vyjednávat o koupi dalšího. "Každý, kdo provozuje lineární urychlovač, musí mít ještě jeden záložní, aby nedocházelo k situacím, kdy nemocní musí jezdit jinam, ale hlavně aby nebylo porušeno časování léčby. Kapacity jsou totiž všude využité a může dojít k porušení časovosti ozařování a tím pádem k negativnímu dopadu na nemocného," dodává ředitel Roman Kraus.

Spustit audio