Ovocné knedlíky vařené nad parou
Ludmile Muszelové ze Znojma přijel na delší návštěvu syn, a tak doma teď s radostí vaří právě jeho oblíbené dobroty. Toto je jedna z nich. Těsto můžeme zadělat i v domácí pekárně a při vaření použít rýžovar – obojí má paní Ludmila mnoho let vyzkoušené.
Budete potřebovat:
600 g hrubé mouky
40 g moučkového cukru
200 ml mléka
20 g rozpuštěného másla
30 g droždí
2 žloutky
špetku soli
ovoce dle chuti/povidla
Postup:
1. Do vlažného mléka vmícháme cukr a rozdrobené kvasnice a necháme vzejít kvásek.
2. Přidáme ostatní ingredience, důkladně zamísíme těsto a necháme na teplém místě vykynout.
3. Po vykynutí těsto rozválíme, vykrájíme kolečka a naplníme ovocem nebo povidly.
4. Dáme na vál a nachystáme hrnec s vodou, dáme na něj utěrku (případně „síto“/speciální vložku), kterou upevníme, naskládáme knedlíky, přikryjeme miskou/poklicí a vaříme 10 minut.
5. Po vytažení knedlíky lehce propíchneme párátkem.
6. Na talíři pomastíme máslem, posypeme cukrem, tvarohem, mákem, nebo perníkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.