Obce kolem hradu Veveří bývaly vždycky takové popelky v koutě. To se snažíme změnit, zní ze svazku obcí

4. květen 2023

„Chceme ukázat lidem místní zajímavosti a krásnou přírodu,“ říká Halka Horká, koordinátorka aktivit Svazku obcí Panství hradu Veveří, kam patří Chudčice, Rozdrojovice, Říčany u Brna, Hvozdec, Javůrek, Veverské Knínice a Veverská Bítýška.

Halka Horká a Petr Pospíšil

Na podzim se spolku podařilo nad obcí Hvozdec na Brněnsku, v místě zvaném U dubu, nainstalovat třímetrový dřevěný trůn s devíti věžičkami, který slouží jako vyhlídka a fotopoint.  Jeho autorem je amatérský řezbář z blízkých Veverských Knínic Petr Pospíšil. Nevšední vyhlídka stojí na pomezí katastru hned tří obcí. „Zjistili jsme, že patří do katastru obce Hvozdec. Nicméně stačí, abyste popošli o metr, a jste v katastru obce Veverské Knínice,“ vysvětluje s nadsázkou Halka Horká a dodává: „Cílem bylo vidět na hrad Veveří, který je středobodem svazku. To, co se tam dělo, vždycky ovlivňovalo život v přilehlých obcích. Proto by měl být vidět z každého vyhlídkového místa v této lokalitě.“

V okolí Veveří najdete víc než jen hrad

Navíc se spolek snaží o propagaci dalších zajímavostí i krásné přírody, která monumentální hrad obklopuje. „Kousek od dubového trůnu je malý rybníček Orlík, takový skrytý poklad. Nebo třeba blízká kaplička svaté Ludmily. Vymýšlíme i další místa, kam bychom mohli umístit druhou, zatím plánovanou vyhlídku,“ pokračuje Horká.

Řezbář Petr Pospíšil pracuje jako správce místních lesů a práci se dřevem se věnuje od středoškolských let. „Začínal jsem s vyřezáváním štítků pod myslivecké trofeje nebo kukačkami, pak přišla zvonička pro obec Hvozdec. Teď dřevěný trůn, to je moje zatím největší dílo.“

Trůn je tak velký, že bylo zapotřebí pomoci dalších truhlářů a realizaci předcházely dlouhé přípravy. Samotná výroba a sestavení však trvaly jen asi týden. Svou práci má Petr Pospíšil opravdu rád. „V okolí hradu Veveří se nacházejí krásné smíšené lesy, najdeme zde zejména duby, ale i buky. A moje oblíbené místo je Junácká louka, o kterou se také staráme. Tam když si člověk v létě sedne a nahřívá se na sluníčku, je to moc hezký pocit. Jsem rád v přírodě, nedokázal bych pracovat ‚pod zářivkou‘,“ uzavírá Pospíšil.

Co je Tour de Veveří? Kde najdete brněnský křemenný val a nožičkový rybníček? K poslechu Apetýtu s Halkou Horkou a Petrem Pospíšilem zve Jarka Eliášová. Poslechněte si rozhovor!

autor: Jarka Eliášová
Spustit audio

Související