Občanské sdružení Práh v Brně pořádá Dny duševního zdraví

10. říjen 2006

V Brně včera začaly Dny duševního zdraví. Pořádá je už pošesté občanské sdružení Práh a jejich cílem je pomoci zbourat bariéry mezi veřejností a lidmi trpícími duševní chorobou.

Nabízejí také lidem, kteří mají psychické problémy, radu, kde a jak začít s jejich řešením. Proto je součástí Dnů duševního zdraví i bezplatná anonymní psychiatricko-psychologická poradna, kterou zájemci najdou v Anenské ulici číslo 10.

Dnešní den ale bude věnován především představení projektu kavárny Na půli cesty, zvané Café Práh, která díky finanční podpoře Evropské unie vznikla přesně před rokem. "Tyto kavárny vznikaly už v Holandsku, jsou v Anglii a mnoho jich bylo vytvořeno také v 90. letech v Praze, v Pardubicích nebo v Olomouci. Obsluhují zde lidé se schizofrenií a těžkými depresemi a je to pro ně obrovská příležitost, jak se zároveň naučit nějakým pracovním návykům, ale zároveň se tady neustále setkávat s veřejností a umět zvládat stresové situace," říká ředitelka sdružení Práh Blanka Veškrnová. Za podpory jiné služby sdružení Práh si poté většina klientů získala místo na otevřeném trhu práce.

Ještě do května příštího roku bude kavárna fungovat za podpory Evropské unie. "Posléze to bude velmi složité, protože z 20-ti kaváren, které v České republice existují, si pouze jedna, která funguje v Praze, na sebe vydělá. Jinak ne, protože to je sociální služba, nájem a provoz také není nejmenší, takže bude potřeba podpora v podobě dotací z kraje, případně od státu," doplňuje ředitelka sdružení Práh Blanka Veškrnová.

Spustit audio