Je to sladké, voňavé a zároveň zdravé. Zkuste si vyrobit pampeliškový med
Milují ho nejen děti. Je chutný, sladký, hodí se do čaje i na chleba s máslem. Navíc pomáhá v boji s kašlem a nachlazením.
Řeč je o sirupu z pampelišek, kterému se lidově přezdívá pampeliškový med. Jeho výroba není náročná a zapojit se do ní mohou také děti nebo vnoučata, které se při sběru určitě zabaví.
A ještě jedna praktická rada, než se do příprav zdravé zlatavé dobroty pustíte – sbírejte ideálně kolem poledne, kdy jsou květy nejvíc rozvité.
Budete potřebovat:
- 2 l vody
- 1,5 kg cukru krystal
- 2 citrony
- šťávu ze 2 citronů
- 400 květů pampelišek
Postup:
- Z květů odstraňte zbytky stonků a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem nebo na sušicí síto, aby z nich vylezl všechen hmyz.
- Pozor, kdybyste květy opláchli vodou, připravíte se o drahocenný pyl, kterého jsou pampelišky plné.
- Květy pak nasypte do hrnce a zalijte vodou.
- Přiveďte k varu a vařte asi půl hodiny. Pak obsah hrnce přeceďte a do získaného nálevu přidejte cukr, na kolečka nakrájený citron a šťávu ze dvou citronů.
- Znovu přiveďte k varu a vařte za občasného míchání dalších 1,5 až 3 hodiny podle toho, jak hustý výsledný sirup chcete mít.
- Čím déle budete sirup vařit, tím hustější bude.
- Hustotu vyzkoušíte tak, že necháte malou kapku vychladnout na talířku. Ještě horký pampeliškový med nalijte do připravených pečlivě umytých sklenic, zavíčkujte a postavte obrácené vzhůru dnem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.