Ovocné knedlíky vařené nad parou

Ludmile Muszelové ze Znojma přijel na delší návštěvu syn, a tak doma teď s radostí vaří právě jeho oblíbené dobroty. Toto je jedna z nich. Těsto můžeme zadělat i v domácí pekárně a při vaření použít rýžovar – obojí má paní Ludmila mnoho let vyzkoušené.

Budete potřebovat:

600 g hrubé mouky
40 g moučkového cukru
200 ml mléka
20 g rozpuštěného másla
30 g droždí
2 žloutky
špetku soli
ovoce dle chuti/povidla

Postup:

1. Do vlažného mléka vmícháme cukr a rozdrobené kvasnice a necháme vzejít kvásek.

2. Přidáme ostatní ingredience, důkladně zamísíme těsto a necháme na teplém místě vykynout.

3. Po vykynutí těsto rozválíme, vykrájíme kolečka a naplníme ovocem nebo povidly.

4. Dáme na vál a nachystáme hrnec s vodou, dáme na něj utěrku (případně „síto“/speciální vložku), kterou upevníme, naskládáme knedlíky, přikryjeme miskou/poklicí a vaříme 10 minut.

5. Po vytažení knedlíky lehce propíchneme párátkem.

6. Na talíři pomastíme máslem, posypeme cukrem, tvarohem, mákem, nebo perníkem.

autor: Zuzana Plíšková