Maso na zelenině

K pozdimním plískanicím to chce něco pořádného do žaludku. Třeba maso pečené se zeleninou, které připravuje Kateřina Frkalová z Rajnochovic.

Budete potřebovat:

vepřová krkovice
sůl, pepř
olej
cibule
česnek
sezónní čerstvá zelenina nebo lečo

Postup:

1. Plátky krkovice zprudka opečeme po obou stranách, aby se maso zatáhlo.

2. Část zeleniny dáme na plech (může být třeba cuketa, rajčata spolu s cibulí a česnekem), na zeleninu dáme plátky masa a zakryjeme druhou polovinou zeleniny.

3. Podlijeme vodou a dáme péct do trouby – lépe na delší dobu (zhruba na dvě hodiny při 170 stupních).

4. Maso průběžně kontrolujeme a dle potřeby podléváme.

5. Podáváme podle chuti s vařeným nebo opečeným bramborem a volským okem.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.