Maso na zelenině
K pozdimním plískanicím to chce něco pořádného do žaludku. Třeba maso pečené se zeleninou, které připravuje Kateřina Frkalová z Rajnochovic.
Budete potřebovat:
vepřová krkovice
sůl, pepř
olej
cibule
česnek
sezónní čerstvá zelenina nebo lečo
Postup:
1. Plátky krkovice zprudka opečeme po obou stranách, aby se maso zatáhlo.
2. Část zeleniny dáme na plech (může být třeba cuketa, rajčata spolu s cibulí a česnekem), na zeleninu dáme plátky masa a zakryjeme druhou polovinou zeleniny.
3. Podlijeme vodou a dáme péct do trouby – lépe na delší dobu (zhruba na dvě hodiny při 170 stupních).
4. Maso průběžně kontrolujeme a dle potřeby podléváme.
5. Podáváme podle chuti s vařeným nebo opečeným bramborem a volským okem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.