Jablečné měšce
Vyzkoušejte recept od naší redaktorky Zuzky Plíškové. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.
Budeme potřebovat:
100 g krupicového cukru
4 lžíce strouhanky
skořice
muškátový oříšek
listové těsto
1 vejce
oloupaná a nakrájená jablíčka
Drobenka:
nasekané ořechy
40 g mouky
40 g cukru moučka
cca 30 g rozpuštěného másla
Postup:
1. Těsto rozválíme a rádýlkem rozdělíme na čtverečky o straně cca 7 cm.
2. V misce smícháme cukr, skořici, strouhanku a muškátový oříšek.
3. Těsto potřeme rozšlehaným vejce a doprostřed klademe vždy trochu nadrobno nakrájených jablek posypaných sypkou směsí.
4. Spojíme protilehlé rohy těsta, zavážeme a zabalíme.
5. Klademe na plech vyložený pečicím papírem, potřeme zbytkem vajíčka a vršek posypeme drobenkou.
6. Pečeme asi čtvrt hodiny dozlatova při 190 stupních. Pocukrujeme a podáváme se šlehačkou a smetanovou zmrzlinou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.