Lanštorfské vlny

Vyzkoušejte tradiční recept od naší posluchačky paní Marie Hrdličkové z Ladné. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.

Připravte si:
280 g vody
280 g sádla
280 g hladké mouky
10 vajec
špetka soli
na špičku nože prášek do pečiva

Postup:
1. Vodu, tuk, špetku soli dáme do kastrůlku, přivedeme k varu a zašleháme mouku. Vaříme tak dlouho, až vznikne hustá hmota, která se nelepí. Odstavíme z plotny, necháme vychladnout a postupně přidáme jedno vejce po druhém.

2. Připravíme si tři plechy, které vyložíme pečicím papírem a rovnoměrně na ně tuto hmotu rozetřeme. Pečeme v hodně vyhřáté troubě.


K výrobě prvního krému budeme potřebovat:
půl litru mléka
vanilkový pudink
2 žloutky
sníh ze dvou bílků a 100 g cukru
2 lžíce hladké mouky
150 g cukru krystal
čtvrt kila másla
2 lžíce rumu

Postup:
1. Mléko, pudink, žloutky, mouku a cukr rozmícháme a povaříme do zhoustnutí. Za občasného míchání necháme vychladnout.

2. Zvlášť ušleháme máslo a po částech přidáme do krému. Znovu promícháme a nakonec přidáme sníh ušlehaný s cukrem nad parou.


K výrobě druhého krému budeme potřebovat:

3 vejce
3 až 4 lžíce cukru krystal
1 máslo
2 lžíce kakaa

Postup:
1. Vejce a cukr ušleháme nad parou. Zvlášť rozmícháme máslo a přidáme k vychladlým vajíčkům, pak zašleháme kakao.

2. Když máme krémy hotové, potíráme jimi vychladlé pláty: na spodní plát natřeme světlý krém, přiklopíme druhým plátem, potřeme tmavým krémem a přiklopíme třetím plátem. Poslední plát buď jen pocukrujeme, nebo připravíme citrónovou polevu. Krájíme na obdélníky nebo čtverečky.

autor: Zuzana Plíšková