Tymiánové bochánky
Vyzkoušejte recept od naší redaktorky Zuzky Plíškové.
Na 15 bochánků budete potřebovat:
180 g hladké mouky
trochu kypřícího prášku
90 g čedaru
sůl
lžíce olivového oleje
lžíce jogurtu
lžíce medu
přibližně 3 lžíce mléka
půl lžíce tymiánu
Postup:
1. Mouku smícháme s práškem do pečiva, solí, nastrouhaným sýrem a tymiánem. Uprostřed vytvoříme důlek a přidáme jogurt, olej, med a trochu mléka.
2. Vypracujeme v hladké těsto, podle potřeby přiléváme mléko. Vyválíme asi centimetr a půl silnou placku, kterou buď celou přendáme na plech vyložený pečicím papírem nebo vykrajujeme kolečka.
3. Troubu předehřejeme na 220 stupňů a pečeme asi 10-12 minut. Bochánky jsou výborné k polévce, ale můžete je vychladlé obložit podle chuti a fantazie a máte nevšední pohoštění pro návštěvu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.