Super rychlé a snadné recepty z mikrovlnky
Co jíst, když večer nestíháte nebo zkrátka nechcete trávit čas u sporáku? Vyzkoušejte tyto 3 bleskové, snadné a chutné recepty z mikrovlnky.
Čokoládový dortík z mikrovlnky
Suroviny:
lžíce másla
dvě lžíce mléka
dvě lžíce kakaa
lžíce cukru (polovina z toho vanilkový)
3 lžíce mouky
špetka soli
prášek do pečiva
Postup:
V hrníčku rozpustíme máslo, metličkou promícháme s mlékem a trochou soli. Přimícháme postupně kakao, cukr, mouku a prášek do pečiva. V mikrovlnce ohříváme při vyšším výkonu přibližně 1 až 1,5 minuty. Podáváme teplé.
Bylinková buchta k polévce z mikrovlnky
Suroviny:
nasekané bylinky - tymián, pažitka, bazalka
lžíce strouhaného sýra
lžíce oleje
lžíce mléka
lžíce zakysané smetany
malé vajíčko
3 lžíce hladké mouky
špetka jedlé sody
Postup:
Promícháme suché suroviny - mouku se sodou, bylinky a sýr. Do misky k oleji přišleháme vejce a potom mléko a zakysanou smetanu. Směs přimícháme k mouce a spojíme v těstíčko.
Hrneček lehce vymažeme máslem a vysypeme a naplníme směsí. Ohříváme na vyšší výkon asi dvě minuty (průběžné kontrolujeme). Podáváme teplé, nejlépe k polévce.
Banánový dortík z mikrovlnky
Suroviny:
lžíce másla
1 vejce
lžíce mléka
1 rozmačkaný banán
3 lžíce hladké mouky
2 lžíce cukru
půl lžičky prášku do pečiva
Postup:
Máslo roztopíme ve větším hrníčku, přišleháme vejce a mléko. Vmícháme banán a nakonec přisypeme suché ingredience - mouku, prášek do pečiva a cukr.
Hrníček s těstem ohříváme na střední až vyšší výkon asi jednu minutu. Nákyp by měl „vyběhnout“ nahoru, ale být uprostřed přesto trochu lepkavý. Pokud máte radši tužší, nechte ohřívat ještě 10 až 15 sekund. Servírujte přímo v hrníčku, teplé, ideálně se zmrzlinou, nebo kopcem šlehačky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.