Květák zapečený v kari omáčce

Vyzkoušejte si tento recept, který ocení nejen vegetariáni.

Budeme potřebovat

1 květák
60 g másla
60 g hladké mouky
půl litru mléka
lžíce hořčice
1 pokrájená cibule
100 g slaniny
100 g strouhaného tučnějšího sýra
kari koření a sůl

Postup:
1. Květák rozdělíme na růžičky a v osolené vodě povaříme, ale jen do poloměkka. Zcedíme a necháme povychladnout.

2. Pokrájenou slaninu opražíme na pánvi dokřupava, na vypečeném tuku opražíme nadrobno nakrájenou cibulku.

3. Troubu předehřejeme na 190 stupňů.

Květák zapečený v kari omáčce

4. V kastrůlku z mouky a másla připravíme jíšku. Přidáme hořčici a na mírném plamenu krátce zapražíme. Zvýšíme teplotu a za stálého míchání přidáme mléko. Zahříváme několik minut, dokud nevznikne hladká omáčka.

5. Přidáme sůl, kari a zhruba tři čtvrtiny strouhaného sýra a mícháme, dokud se sýr nerozpustí.

6. Do lehce vymazané zapékací mísy poklademe růžičky květáku, promícháme s cibulkou a slaninou a zalijeme sýrovou omáčkou. Posypeme zbylým strouhaným sýrem.

7. Pečeme dozlatova zhruba 35 až 40 minut. Podáváme s vařeným bramborem.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.