Svěží pomazánky z červené čočky a bylinek

Ideální snídaně a odpolední svačina, po které nebudete mít hned zase hlad!

Bylinková pomazánka

250 g krémového sýra (typu žervé)
lžička hořčice
trochu worcestrové omáčky a citrónové šťávy
prolisovaný stroužek česneku
nasekaná jarní cibulka
hrst nasekaných oliv
hrst posekané petrželky
hrst nasekaného kopru
hrst nasekané bazalky

Všechny ingredience jednoduše smícháme v misce a dochutíme dle libosti.

Pomazánka z červené čočky

150 g červené čočky
2 prolisované stroužky česneku
nahrubo nastrouhaná mrkev
trochu citrónové šťávy
hrst nasekané petrželky
olivový olej
sůl, pepř
přibližně 400 ml vody

Domácí čočková pomazánka, řepa a kozí sýr s kopřivou

1. Cibuli restujeme na oleji, přidáme mrkev a opékáme, dokud mrkev nezhnědne. Přidáme propláchnutou čočku a chvíli restujeme společně.

2. Vše zalijeme vroucí vodou a pod pokličkou vaříme na mírném plameni za občasného míchání asi dvacet minut.

3. Čočka změkne a voda se nám postupně vyvaří. Dochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou, česnekem a vmícháme petrželku. Necháme vychladnout.

Čtěte také

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.