Lhotské báleše od Hany Páčové
Recept od naší posluchačky z Ostrožské Lhoty.
Suroviny:
500 ml mléka, 600 g hladké mouky, 1 vejce, 2 lžíce cukru, 1/2 kostky droždí, špetka soli.
Postup:
Z cukru, kvasnic a mléka uděláme kvásek, který necháme vzejít pod utěrkou.
Poté dáme do mísy 1 vejce, zbytek mouky, mléko, přidáme kvásek a zpracujeme těsto.
Pomoučíme vál a lžící děláme bochánky, které necháme potom vykynout na obě strany a doprostřed uděláme důlek.
Pečeme dorůžova po obou stranách bez tuku na teflonové pánvi nebo na plotýnce. Horké potřeme sádlem a pomažeme povidlím, mákem nebo tvarohen s cukrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.