Drožďová polévka s krutony a Fánky - pečené boží milosti
V pořadu Apetýt každý všední den po 10. hodině máte možnost slyšet vybraný recept. Recepty jsou k poslechu v audio archivu pořadu a v textové podobě na těchto stránkách.
Drožďová polévka s krutony
Suroviny:
40 g tuku, 1 cibule, 40 g droždí, 20 g hladké mouky, 1 lžička mleté papriky, 1mrkev, 1 lžíce sterilovaného hrášku, sůl, pepř, petrželka osmažená žemle
Postup:
Na tuku zpěňte drobně nakrájenou cibuli. Když začne zlátnout, přidejte droždí a za stálého míchání osmažte. Přidejte mouku, znovu opražte a nakonec vsypte papriku. Základ zalijte horkou vodou. Do polévky vložte nahrubo nastrouhanou mrkev, osolte, opepřete a vařte, dokud mrkev nezměkne. Do hotové polévky přidejte sterilovaný hrášek a petrželku. Podávejte s osmaženou žemlí.
.
Fánky - pečené boží milosti
Suroviny:
400 g hladké mouky, 1 Hera, 1 zakysaná smetana, 1 žloutek, špetka soli
Postup:
Ze surovin vypracujte den předem těsto, dejte do fólie a odložte chladné místo.
Druhý den vyválejte tenkou placku, rádlem nakrájejte na čtverečky, obdélníky nebo trojúhelníky, každý tvar ještě uprostřed nakrojte – udělejte šikmou rýhu nebo dvě. Pak každý kousek obalte v cukru s vanilkovým cukrem. Dejte na plech vyložený pečicím papírem a upečete ve středně vyhřáté troubě /150 - 200 stupňů C – asi 10 minut /.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.