Netopýr jako domácí mazlíček? Jde to, ovšem má to svá ale, říká zoolog Antonín Reiter

26. říjen 2021

Svůj profesní život zasvětil zoolog z Jihomoravského muzea ve Znojmě Antonín Reiter netopýrům. Pozoruje jejich zvyky a zvláštnosti, sčítá je a také fotografuje. Ví o nich tolik, že by to vydalo na speciální netopýří encyklopedii.

Dá se z netopýra udělat domácí mazlíček? „Potenciálně ano, ale má to spoustu ale. Netopýři jsou dobří letci, takže se tahle dovednost špatně převádí do režimu ochočení. Pak vidím problém v potravě. Pokud bychom brali naše evropské netopýry, tak drtivá většina z nich se živí hmyzem. Trochu lépe jsou na tom kaloni, ti se živí ovocem. Pak existuje ještě jiný pohled na jejich ochočení, třeba když jde o hendikepovaná zvířata. Když ztratí schopnost létat, tak je pak docela jednoduché, aby si zvykli na lidi a nechali se ochočit anebo pohladit.“

O netopýrech panuje hodně mýtů a pověr. Třeba že se zamotávají do vlasů. „S kolegy, kteří mají dlouhé vlasy i fousy, jsme vyzkoušeli, že se do ničeho nezamotávají, ani když jsou v jejich těsné blízkosti,“ směje se zoolog Reiter, který se v Apetýtu svěřil i s tím, že některé kultury vnímají netopýry velmi pozitivně a některé naopak negativně. „Asijské a čínské kultury netopýry oslavují, ale zrovna naše evropsko-křesťanská k nim má nepřátelský postoj.“ 

Kde se v Antonínu Reiterovi vzalo nadšení pro netopýry? A jaké překvapivé věci s nimi zažil? Poslechněte si celý rozhovor Lucie Hostačné.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.