Kolonie netopýrů opět obsadí zámek Kratochvíle. Každoročně tu bývá přes 200 jedinců

9. květen 2021 11:50

Kriticky ohrožení netopýři velcí se po zimě vrací zpět na své letní sídlo – zámek Kratochvíle na Prachaticku. Správci je tady vítají každoročně, proto se zámek stal evropsky významnou lokalitou.

Netopýři přebývají na zámecké půdě. „Snažíme se zachovat jim co největší klid, protože každá stavební úprava nebo ruch znamená pro jejich existenci docela nebezpečí,“ říká kastelán Kratochvíle Vojtěch Troup.

Na půdě jsou kvůli netopýrům natažené i igelity. „Musíme si uvědomit, že pod nimi jsou nesmírně vzácné prostory. Jsou tu klenby velkého sálu, což je náš nejhodnotnější prostor, který je pokryt nesmírně vzácnou renesanční štukovou zlacenou výzdobou, takže musíme zároveň chránit klenby sálu,“ vysvětluje kastelán.

Přesto je rád, že se netopýři každoročně na zámek vracejí. „Máme z nich velkou radost, ke Kratochvíli vždycky patřili,“ dodává. V okolí je voda i lesy s potravou, proto se tady netopýrům líbí.

Podle Mileny Vláškové z krajského úřadu by se netopýři měli vrátit každým dnem. „Počítáme, že nejdéle do čtrnácti dnů přiletí netopýří kolonie, která zpravidla sestává ze samiček a jejich potomků. Jestliže tu máme 200 jedinců, znamená to, že je to sto samiček a sto malých netopýrů,“ uvádí.

Do budoucna by lidé mohli sledovat netopýry i prostřednictvím internetu. „Uvažujeme, že bychom naistalovali kamery, a to nejen na Kratochvíli, ale i na ostatní stanoviště, aby mohli lidé sledovat jejich přílet, krmení, odlet, prostě celý jejich pobyt,“ dodává Milena Vlášková.

Další významná jihočeská letní kolonie netopýra velkého je v Prachaticích. Netopýři tam přebývají ve věži kostela svatého Jakuba Většího.

Spustit audio

Související