Nejzběsilejší román Jáchyma Topola poprvé na divadle

21. prosinec 2015

V neděli 20. prosince proběhla v divadelním studiu JAMU Marta premiéra divadelní adaptace románu Jáchyma Topola Sestra. Autorkou divadelního scénáře je Alžběta Michalová, režie se ujal Jan Cimr.

„Žádnou svoji interpretaci neposkytuju. Ba ne, je to komedie o příchodu Mesiáše. Vlastně ne, hlavní hrdina se bojí mít dítě. Milostnej příběh, kde se milenci normálně nenáviděj a trochu cestujou.“ Těmito slovy popsal Jáchym Topol svůj román Sestra, který byl letos poprvé převeden i na divadelní scénu.

Kdo si troufnul téměř pětisetstránkový román přepracovat do šedesátistránkového divadelního scénáře? Kde můžeme inscenaci vidět a proč si mladí studenti JAMU vybrali za látku pro svůj absolventský projekt dílo pojednávající o životě v bývalém Československu na přelomu 80. a 90. let?

„Román Sestra se mě hluboce dotkl. Přijde mi, že mluví o věcech, které prožívám a jsou pro mou situaci velmi přesné,“ přiznává autorka divadelního scénáře a dramaturgyně představení Alžběta Michalová.

Kdo je topolova sestra? Nejzběsilejší román Jáchyma Topola.

„Největší aktuálnost spatřuji v příběhu Potoka, hlavní postavy, která skrze celou Sestru dospívá. Stavu, ve kterém se nachází, se v sociologii říká mladá dospělost a jedná se o období mezi dvacítkou a třicítkou. V tomhle věkovém rozmezí se naši rodiče ženili a vdávali, měli děti, kdežto naše situace je výrazně jiná. Studujeme a máme pocit, že opravdová dospělost začíná až po třicítce.“

Kdo je topolova sestra? Nejzběsilejší román Jáchyma Topola.

Román Sestra se dotýká rasismu, kriminality, narkomanie a dalších společenských problémů, které zasáhly především mládež na začátku zběsilých 90. let. Vyprávění nemá souvislou linii, jedná se hlavně o kupení dojmů a působivých obrazů s množstvím literárních citací.

„Ten příběh je nabitý vjemy a vizemi, věcmi, u kterých si člověk nemůže a vlastně ani nemá být jistý, jestli jsme ve snu, nebo v realitě. Je to kniha, a ve výsledku i inscenace, která i přesto, že pracuje s reálnými postavami a reálným kontextem, je svého druhu surreálná,“ vysvětluje režisér představení Jan Cimr.

Kdo je topolova sestra? Nejzběsilejší román Jáchyma Topola.

„Těch linek, o čem to reálně může být, je v knize strašně moc. Myslím si, že spousta lidí, kteří Sestru četli, bude hodně překvapená, o čem to hrajeme. Ale zároveň nemám pocit, že bychom to dezinterpretovali,“ usmívá se Alžběta Michalová.

Hlavní roli Potoka hraje Petr Németh, veškerých ženských rolí se ujala Šárka Býčková. V dalších rolích se můžeme těšit na Martina Hudce, Viktora Zavadila, Dominicka Benedikta a Lukáše Daňhela. Premiéra proběhla 20. prosince ve studiu Marta, což je divadelní scéna Janáčkovy akademie múzických umění v Brně.

Možnost realizovat se zde mají nejen studenti čtvrtých ročníků činoherního herectví, ale také studenti ateliérů scénografie, režie, oborů divadelního manažerství a jevištní technologie, dramaturgie, dramatické výchovy, výchovné dramatiky pro neslyšící a další. „Reprízuje se to 21. a 22. prosince a těch repríz bude zhruba deset do konce sezóny. To je nevýhoda představení v Martě, že trvají jen jeden necelý rok,“ povzdychne si závěrem Jan Cimr.

autor: Tereza Reková
Spustit audio