Nastala sklizeň ježků. Tak popisuje situaci v  Záchranné stanici Ptačí centrum na začátku podzimu její zakladatel Zdeněk Machař

14. říjen 2022

Na pohled zvířátko jako z pohádky, ve skutečnosti dravec. I tak lze popsat ježka. Při tom právě ježky spousta lidí obětavě na podzim zachraňuje. Pomoc jim v pravý čas poskytne i host Apetýtu Zdeněk Machař ze Záchranné stanice Ptačí centrum v Brně, ačkoli iluze si  o jejich charakteru nedělá.

„Ježek je dokonalý predátor. Při zatmění vyrazí do akce, prohledává kdejakou skulinu, loví drobné živočichy a vysrkne i vejce. A když narazí na menšího ježka a je hladový, je schopný ho rozsápat a sežrat,“ vysvětluje obětavý zachránce zvířat Zdeněk Machař.

Ježek je ovšem velmi praktický a neváhá, jestliže si může na svých výpravách za potravou ušetřit práci. Podle Zdeňka Machaře dokáže vypozorovat, kam lidé dávají jídlo pro své domácí mazlíčky a pravidelně se tam chodí stravovat. Má to ale jeden háček. „Když on začne chodit k těm pejskům a kočičkám na mističky, už do terénu nevyrazí a vykrmí se jako koule.“

Ježek a jablko

A kdy tedy nastává čas tomuto nemilosrdnému lovci pomoci? Pro úspěšné přezimování potřebuje ježek ve druhé půlce října hmotnost alespoň 400 g a v listopadu minimálně 600 g. Není třeba ovšem ježka při rozhodování o tom, co s ním, vážit. Podle Zdeňka Machaře existuje rozlišení mandarinka, pomeranč a pomelo. „Ti malí ježečci zrovna v této době, kdy nám kolísá  teplota, ve dne vyrážejí do terénu, mnohdy pak podchladnou a nejsou schopni se ani smotat. Těm pak je potřeba pomoci.“ Pokud malému ježkovi poskytneme azyl a správnou péči, brzy pookřeje a můžeme ho zase vypustit do přírody.  

A co tedy potřebuje? „Dáme ho do krabice, připravíme do mističky  vodu s rozpuštěným glukopurem nebo cukrem a nabídneme  mu třeba kuřecí maso nebo kapsičku pro kočku či pejska,“ radí Zdeněk Machař. Do jeho jídelníčku ale určitě nepatří mléko a jablíčkem, se kterým je tak často vyobrazován, ho taky zachránce moc nepotěší. 

Když si člověk není jistý, jak postupovat, je lepší se obrátit na odborníky ze záchranné stanice. Třeba právě na tu, kterou provozuje Zdeněk Machař. „Teď jsme na nějakých padesáti ježcích, přes zimu jich míváme až 120.“ Jsou tam v dobré společnosti. „Kromě medvědů, vlků, jelenů a bobrů vlastně se k nám dostává všechno,“ dodává obětavý zachránce.

A jaké největší zvíře se do Záchranné stanice Ptačí centrum dostalo? Komu dal Zdeněk Machař jméno Rambo? Kdo je Vlastička a kterému chovanci říká Boris? To všechno a ještě mnohem víc se dozvíte v Apetýtu!

autoři: Jarka Eliášová , Zuzana Kopuletá
Spustit audio

Související