Na Tomkově náměstí v Brně začala výluka tramvají, do Obřan jezdí autobusy

Dostavba Velkého městského okruhu v Brně si vyžádala další dopravní omezení. Přes Tomkovo náměstí a Dukelskou ulici kromě aut už neprojedou ani tramvaje. Z Husovic teď na tři až čtyři měsíce nepojedou tramvaje do Obřan a Maloměřice, nahradí je autobusy.

Hlavní přestupní uzel je u zastávek v Mostecké ulici a u trolejbusové vozovny v Husovicích. Tramvaje číslo 4 z centra města tu využívají blokovou smyčku, zjednodušeně řečeno po kolejích objíždí blok domů a vrací se zase do centra. Odsud dál do Obřan a Maloměřic vozí cestující autobusy x4. Ty můžou projet uzavírku v Dukelské ulici, cestou obsluhují zastávky stejně jako tramvaje, trasa kopíruje koleje.

Uzavírka musí skončit nejpozději 11. prosince, aby od 12. prosince, kdy začnou platit nové jízdní řády, mohla tramvaj do Obřan zase jezdit. Ten termín je důležitý. V Obřanech vznikne přestupní místo na autobusy do Bílovic nad Svitavou a Adamova poté, co tímto směrem přestanou jezdit na rok vlaky kvůli velké výluce a opravě trati z Brna do Blanska. Takže tramvajová linka 4 bude sloužit i jako náhradní doprava za zrušené vlaky.

Změní se do konce roku nějak i další uzavírky na Tomkově náměstí?

Průběžně ano, bude se to měnit. Třeba teď je zúžená silnice ve směru z Valchařské u křižovatky s Provazníkovou. Řidiči musí v místě počítat s možným zdržením, i když to je ve špičkách na okruhu běžné. Dopravní podnik města Brna ujišťuje, že jiné výluky na okružních linkách nebudou. (Týká se to trolejbusů 25 a 26 a autobusů 44 a 84.) Pouze občas dojde k úpravě trasy linky 57.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související